Cappucino

Cappucino

Wprowadzamy dzisiaj przepis na niezwykle aromatyczny placek o nazwie Cappuccino. W kuchni nie ma nic lepszego niż połączenie kawy i ciasta, a ten przepis idealnie łączy te dwa elementy. Śmiało możemy powiedzieć, że jest to ciasto dla prawdziwych amatorów kawy! Plackowi Cappucino nie sposób odmówić – pełne jest intensywnego smaku, który zadowoli podniebienie każdego łasucha. Zapach świeżo parzonej kawy przenikającej przez ciasto, będzie rozprowadzał się po całym domu, przyciągając wszystkich domowników do kuchni. To doskonały pomysł na deser lub podwieczorek dla wszystkich miłośników cappuccino.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 3 serki homogenizowane waniliowe
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 opakowania biszkoptów okrągłych
  • 2 łyżki kawy prawdziwej

Cappucino – jak zrobić?

  1. Zaparzyć kawę w 1 szklance wody i ostudzić.
  2. Żółtka i jajko ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć, stopniowo dodawać ostudzone ubite jajka, serki, mleko w proszku oraz żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklance wody.
  3. Część biszkoptów ułożyć na blaszce, nasączyć kawą. Przekładać masą dwa razy, tak żeby na wierzchu były biszkopty.
  4. Można na spód zamiast biszkoptów upiec biszkopt.

Smakujmy.pl

Cappucino – dodatkowe informacje

Smakujmy.pl


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cappuccino czekoladowe
Następny przepis: Carbonade flamande wg Buni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode