Cappuccino – ciasto
Oto wyjątkowy przepis na ciasto cappuccino z serkami homogenizowanymi! Idealne dla miłośników kawy, które szukają sposobu, by połączyć swój ulubiony napój z deserem. Ta propozycja jest idealnym rozwiązaniem! Ciasto, które zachowuje pełnię smaku klasycznego cappuccino, gdzie piankowy mus z serków homogenizowanych przeplata się z ciemnym biszkoptem przypominającym espresso. Poniższy przepis daje spektakularne efekty smakowe, a do tego ciasto wygląda efektownie, przypominając swoim wyglądem prawdziwe cappuccino. Idealne na wyjątkowe okazje ale i na co dzień dla smakoszy kawy!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 opakowanie mleka w proszku (400 g opakowanie)
- 1 kostka masła
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 10-12 łyżek kawy cappuccino (suchej w proszku)
- 100 ml śmietanki 30%
- biszkopty ok. 25 dkg
- Na polewę:
- 1 tabliczka czekolady
- 1 łyżeczka (do herbaty) żelatyny
- 1 łyżka masła
- Dodatkowo:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wrzątku
Cappuccino – ciasto – jak zrobić?
- Blaszka 21×24 cm
- Kawę rozpuściłam w przegotowanej wodzie.
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładałam na nią biszkopty wcześniej zanurzone w kawie.
- Masło uwierciłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam serki homogenizowane, mleko w proszku, śmietankę i kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę.
- Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam ponownie biszkopty.
- Polałam polewą.
- Kawę, którą użyłam do nasączania biszkoptów, zagotowałam i zdjęłam z ognia. Dodałam żelatynę i mieszałam, aż się rozpuściła.
- Do jeszcze bardzo ciepłej kawy z żelatyną dodałam połamaną czekoladę i łyżkę masła. Mieszałam, aż czekolada i masło się rozpuściły. Wylałam na wierzch ciasta.
- Ciasto wstawiłam do lodówki. Najlepiej jest, jeśli schłodzi się przez kilka godzin przed pokrojeniem.
- Moje ciasto stało całą noc.
Sposób przygotowania:
Kluczowe słowa: ciasto cappuccino z serkami homogenizowanymi
Cappuccino – dodatkowe informacje
Notatki:
* można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino, ja miałam waniliowe
* dodaję odrobię żelatyny, by był połysk na polewie i nie rozmazywała się po cieście, nie jest konieczne jej dodanie
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cannelloni ze szpinakiem i fetą
Następny przepis: Cappuccino czekoladowe