Cakepops – ciastka na patyku
Cakepops to oryginalne i urocze ciasteczka na patyku, które na pewno wprowadzą mnóstwo koloru na każde przyjęcie. Ta amerykańska słodycz już na dobre zagościła na naszych stołach i cieszy się niesłabnącą popularnością. Cakepops, za sprawą swojego słodkiego smaku i atrakcyjnego wyglądu, jest idealnym deserem, który możemy przygotować na różne okazje. Dzięki swojej formie na patyku, przypominają lody czy cukierki, co sprawia, że ambitnie walczą o miano najchętniej wybieranej słodkości przez dzieci. Przygotowanie tych miniatur ciasteczek na patyku jest niezwykle proste i sprawi dużo radości zarówno najmłodszym jak i dorosłym.
admin
Składniki:
- 200g biszkoptów
- pół serka Danio waniliowego
- 2 saszetki czekolady w proszku
- 2 łyżki masła
- polewa czekoladowa biała
- polewa czekoladowa mleczna
- posypki, cukiereczki… według własnej inwencji
- patyczki do szaszłyków lub do lizaków
- styropian lub pianka florystyczna do wstawiania cakepopsów
Cakepops – ciasteczka na patyku – jak zrobić?
- Biszkopty zmielić w malakserze, lub rozkruszyć.
- Dodać czekoladę w proszku, serek i masło, dobrze wymieszać.
- Uformować kule wielkości orzecha włoskiego i wstawic na 15 minut do lodówki. W tym czasie roztopić w kąpieli wodnej polewy.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki. W polewie maczamy koniec patyczka i wsuwamy w kulkę, następnie obtaczamy całą w polewie i czekamy aż nadmiar polewy ścieknie. Na mokrą polewę sypiemy posypki, na zastygniętej możemy robić wzory z lukru, czekolady itp.
Cakepops – dodatkowe informacje
Polewy najlepiej włożyć do szklanek i wstawić do garnka z gorącą wodą, i wymieszać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cake Pops cytrynowe - ciasto na patyku
Następny przepis: sałatka z sosem miodowo winegret