Cakepops - ciastka na patyku

Cakepops – ciastka na patyku

Cakepops to oryginalne i urocze ciasteczka na patyku, które na pewno wprowadzą mnóstwo koloru na każde przyjęcie. Ta amerykańska słodycz już na dobre zagościła na naszych stołach i cieszy się niesłabnącą popularnością. Cakepops, za sprawą swojego słodkiego smaku i atrakcyjnego wyglądu, jest idealnym deserem, który możemy przygotować na różne okazje. Dzięki swojej formie na patyku, przypominają lody czy cukierki, co sprawia, że ambitnie walczą o miano najchętniej wybieranej słodkości przez dzieci. Przygotowanie tych miniatur ciasteczek na patyku jest niezwykle proste i sprawi dużo radości zarówno najmłodszym jak i dorosłym.

Składniki:

  • 200g biszkoptów
  • pół serka Danio waniliowego
  • 2 saszetki czekolady w proszku
  • 2 łyżki masła
  • polewa czekoladowa biała
  • polewa czekoladowa mleczna
  • posypki, cukiereczki… według własnej inwencji
  • patyczki do szaszłyków lub do lizaków
  • styropian lub pianka florystyczna do wstawiania cakepopsów

Cakepops – ciasteczka na patyku – jak zrobić?

  1. Biszkopty zmielić w malakserze, lub rozkruszyć.
  2. Dodać czekoladę w proszku, serek i masło, dobrze wymieszać.
  3. Uformować kule wielkości orzecha włoskiego i wstawic na 15 minut do lodówki. W tym czasie roztopić w kąpieli wodnej polewy.
  4. Ciasto wyjmujemy z lodówki. W polewie maczamy koniec patyczka i wsuwamy w kulkę, następnie obtaczamy całą w polewie i czekamy aż nadmiar polewy ścieknie. Na mokrą polewę sypiemy posypki, na zastygniętej możemy robić wzory z lukru, czekolady itp.

Cakepops – dodatkowe informacje

Polewy najlepiej włożyć do szklanek i wstawić do garnka z gorącą wodą, i wymieszać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cake Pops cytrynowe - ciasto na patyku
Następny przepis: sałatka z sosem miodowo winegret

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode