Buraczki zasmażane na ciepło
Na pewno zdarzyło Ci się słyszeć o ciepłych buraczkach zasmażanych, które przypominają smakiem tradycyjną ćwikłę. Ten użyteczny dodatek do wielu dań jest nie tylko łatwy i szybki do zrobienia, ale także pełen zdrowych składników pochodzących z buraków, które są potężnym źródłem witamin i minerałów. Perfekcyjnie uzupełniają każde danie, zwłaszcza klasyczne mięso i ziemniaki, a ich charakterystyczny smak oraz piękny, intensywny kolor dodają wyrazy każdej potrawie. Często podawane są jako składnik tradycyjnej polskiej zimowej kuchni, choć smakują doskonale przez cały rok.
admin
Składniki:
- 3 duże czerwone buraki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
Buraczki zasmażane na ciepło – jak zrobić?
- Buraki myjemy a następnie gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach i podsmażamy na maśle ok 5 minut. Do buraczków dodajemy śmietanę i podsmażamy jeszcze kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i solimy do smaku.
Porady – dodatkowe informacje
Do buraczków można dodać sok z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Buraczki z musztardą i czosnkiem
Następny przepis: BURACZKI ZASMAŻANE Z CHRZANEM