Buraczki zasmażane na ciepło

Buraczki zasmażane na ciepło

Na pewno zdarzyło Ci się słyszeć o ciepłych buraczkach zasmażanych, które przypominają smakiem tradycyjną ćwikłę. Ten użyteczny dodatek do wielu dań jest nie tylko łatwy i szybki do zrobienia, ale także pełen zdrowych składników pochodzących z buraków, które są potężnym źródłem witamin i minerałów. Perfekcyjnie uzupełniają każde danie, zwłaszcza klasyczne mięso i ziemniaki, a ich charakterystyczny smak oraz piękny, intensywny kolor dodają wyrazy każdej potrawie. Często podawane są jako składnik tradycyjnej polskiej zimowej kuchni, choć smakują doskonale przez cały rok.

Składniki:

  • 3 duże czerwone buraki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku

Buraczki zasmażane na ciepło – jak zrobić?

  1. Buraki myjemy a następnie gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach i podsmażamy na maśle ok 5 minut. Do buraczków dodajemy śmietanę i podsmażamy jeszcze kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i solimy do smaku.

Porady – dodatkowe informacje

Do buraczków można dodać sok z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Buraczki z musztardą i czosnkiem
Następny przepis: BURACZKI ZASMAŻANE Z CHRZANEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode