Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej

Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej

Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej to smakowite danie, które równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu, jak i przekąska na zimno. Ta tradycyjna polska przystawka to prawdziwa eksplozja smaku – delikatna słodycz buraków doskonale komponuje się z wyrazistą kwasowością zalewy. Oprócz niezapomnianego smaku, buraczki w zalewie to prawdziwa bomba witaminowa. Są źródłem potasu, magnezu, żelaza, a także witamin z grupy B i witaminy C. Co ważne, przygotowanie tej potrawy nie jest skomplikowane ani czasochłonne, a gotowe buraczki doskonale się przechowują.

Składniki:

  • Małe buraczki – u mnie 5 kg
  • Przyprawy: ziele angielskie, kolorowy pieprz w ziarnkach, liść laurowy
  • Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru

Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej – jak zrobić?

  1. Wykonanie: buraczki oczyścić, wyszorować, ugotować na miękko z dodatkiem szczypty soli, wystudzić, obrać. Składniki zalewy zagotować, lekko przestudzić. Słoiki wyparzyć, najlepiej 0,5l. Buraczki ułożyć w słoikach, do każdego dodać po 2 ziarnka ziela i pieprzu oraz małym kawałku listka laurowego, zalać zalewą, zakręcić. Słoiki ustawić w dużym garnku, zalać wodą, od zagotowania, gotować na małym ogniu 15 minut.

Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej – dodatkowe informacje

1.Buraczki duże można przekroić na pół.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Buraczki w zalewie słodko kwaśnej
Następny przepis: Buraczki z chrzanem i cebulą w słoikach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode