Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej
Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej to smakowite danie, które równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu, jak i przekąska na zimno. Ta tradycyjna polska przystawka to prawdziwa eksplozja smaku – delikatna słodycz buraków doskonale komponuje się z wyrazistą kwasowością zalewy. Oprócz niezapomnianego smaku, buraczki w zalewie to prawdziwa bomba witaminowa. Są źródłem potasu, magnezu, żelaza, a także witamin z grupy B i witaminy C. Co ważne, przygotowanie tej potrawy nie jest skomplikowane ani czasochłonne, a gotowe buraczki doskonale się przechowują.
Składniki:
- Małe buraczki – u mnie 5 kg
- Przyprawy: ziele angielskie, kolorowy pieprz w ziarnkach, liść laurowy
- Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej – jak zrobić?
- Wykonanie: buraczki oczyścić, wyszorować, ugotować na miękko z dodatkiem szczypty soli, wystudzić, obrać. Składniki zalewy zagotować, lekko przestudzić. Słoiki wyparzyć, najlepiej 0,5l. Buraczki ułożyć w słoikach, do każdego dodać po 2 ziarnka ziela i pieprzu oraz małym kawałku listka laurowego, zalać zalewą, zakręcić. Słoiki ustawić w dużym garnku, zalać wodą, od zagotowania, gotować na małym ogniu 15 minut.
Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej – dodatkowe informacje
1.Buraczki duże można przekroić na pół.
Tagikuchnia polska
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Buraczki w zalewie słodko kwaśnej
Następny przepis: Buraczki z chrzanem i cebulą w słoikach