Buraczki marynowane

Buraczki marynowane

Buraczki marynowane to tradycyjna polska przekąska, która jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Są świeże, kruche i mają delikatny smak, który doskonale komponuje się z innymi daniami, jak mięso, ryby czy twaróg. Ten przepis na buraczki marynowane jest prosty do wykonania, a składniki potrzebne do jej przygotowania są łatwo dostępne. Właściwie podane buraczki marynowane mogą stanowić nie tylko dodatek do obiadu, ale też niezwykle efektowną przekąskę na specjalne okazje. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwe i smaczne są domowe buraczki marynowane.

Składniki:

  • 5-6 kilogramów buraków
  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 6 średnich cebul, pokrojonych w plasterki
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu
  • 15 listków laurowych
  • 6 goździków
  • 2 łyżeczki soli

Buraczki marynowane – jak zrobić?

  1. Buraki gotujemy w mundurkach, studzimy i szatkujemy wg, uznania tj. plastry, na tarce itp.
  2. Składniki zalewy wrzucić do garnka i gotować ok pół godziny. Zalewę odstawić na 12 godzin (np. na noc), a po tym czasie przecedzić, przyprawy dobrze odcisnąć i wyrzucić, a zalewę dodać do buraków, dobrze wymieszać i przełożyć do słoików. Pasteryzować 20 minut.

Słowa kluczowe: przepis na buraczki marynowane, buraczki marynowane przepis, buraczki marynowane przepisy, buraki marynowane przepis, buraki marynowane przepisy, buraczki marynowane

Buraczki marynowane – dodatkowe informacje

Takie buraczki stanowią doskonałą bazę do czystego barszczu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Buraczki do obiadu.
Następny przepis: Buraczki na ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode