Buraczki do obiadu.

Buraczki do obiadu.

Przedstawiamy przepis na domowe buraczki – doskonały dodatek do obiadu, który zapewni mu niepowtarzalny smak. Buraki, ze swoją charakterystyczną słodkością i intensywnym kolorem, są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale także niezwykle uniwersalne w kuchni. Nasz przepis na buraczki do obiadu pozwoli Ci przygotować je w sposób, który podkreśli ich naturalny smak, a jednocześnie doda danie z nich przygotowane do repertuaru Twoich ulubionych potraw. Prawidłowo doprawione, ugotowane i podane, buraczki mogą stać się gwiazdą każdego obiadu. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jak pyszne potrafią być dobre buraczki do obiadu.

Składniki:

  • pół kilograma buraków ćwikłowych
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • ocet lub sok z cytryny

Buraczki do obiadu – jak zrobić?

  1. Buraczki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy i obieramy.
  2. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru soku. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu lub soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do drugiego dania.

Buraczki do obiadu – dodatkowe informacje

Najlepiej, żeby buraczki do obiadu były jednakowej wielkości, wtedy równomiernie nam się ugotują.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: buraczki do barszczu w słoiczku
Następny przepis: Buraczki do słoika na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode