buraczki do barszczu w słoiczku

buraczki do barszczu w słoiczku

Chyba wszyscy zgadzamy się, że domowy barszcz czerwony smakuje o wiele lepiej z dodatkiem buraczków. Dzięki temu przepisowi na buraczki do barszczu w słoiczku, możesz cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok. W prosty sposób przygotujesz pyszne buraczki, które podniosą smak twojego ulubionego barszczu czerwonego. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych buraków, które możesz później wykorzystać do rosołu lub zupy na ciepłe, zimowe dni. Nie czekaj, sprawdź ten przepis i przekonaj się, jak łatwo zrobić buraczki na barszcz na zimę.

Składniki:

  • 2 kilogramy małych buraczków
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka soli
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 4 szklanki wody

Buraczki do barszczu w słoiczku – jak zrobić?

  1. Umyj buraczki, obgotuj i włóż do słoików.
  2. Dodaj przyprawy i układaj buraczki w słoikach.
  3. Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą.
  4. Zalej buraczki w słoikach gorącą zalewą.
  5. Zakręć słoiki i wstaw do zamrażalnika na 20 minut.
  6. Wyjmij słoiki, odwróć je do góry dnem i przykryj ściereczką.
  7. Poczekaj, aż ostygną.

Słowa kluczowe: buraczki na barszcz na zimę, buraczki na barszcz

buraczki do barszczu w słoiczku – dodatkowe informacje

Mogą być i większe buraczki, ale trzeba je pokroić w ósemi lub w plastry.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Buraczki czerwone z chrzanem na zimę
Następny przepis: Buraczki do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode