BUŁKI ORKISZOWO - GRYCZANE Z ZIARNAMI I ORZECHAMI

BUŁKI ORKISZOWO – GRYCZANE Z ZIARNAMI I ORZECHAMI

Bułki orkiszowo-gryczane z ziarnami i orzechami to wyjątkowe połączenie naturalnych smaków i zdrowych składników. Orkisz i gryka gwarantują bułkom wyjątkową, lekko orzechową nutę smaku, a dodatek ziaren i orzechów wzbogaca nie tylko ich walory smakowe, ale też odżywcze. Bułeczki są sycące, ale nie ciężkie. Świetnie sprawdzają się jako podstawa dla różnego rodzaju kanapek, ale są równie smaczne same w sobie. Idealne na śniadanie, kolację, czy po prostu jako zdrowa przekąska do pracy lub szkoły. Te bułki gryczane to prawdziwa gratka dla miłośników naturalnych, nieprzetworzonych produktów.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 110 g mąki gryczanej
  • 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mieszanych ziaren (u mnie mniej więcej po łyżce: orzechów ziemnych, pestek dyni, ziaren słonecznika, sezamu, babki płesznik)
  • 20 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 65 g masła prawdziwego
  • po łyżeczce soli i cukru
  • 1-2 łyżki oleju

Bułki orkiszowo – gryczane z ziarnami i orzechami – jak zrobić?

  1. Mleko podgrzewamy z masłem aż się rozpuści, studzimy aż pozostanie lekko ciepłe.
  2. Drożdże rozkruszamy w dużej misce, zalewamy przygotowanym ciepłym mlekiem. Dodajemy sól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Tak przygotowany zaczyn pozostawiamy na 5 minut.
  3. Ziarna mielimy na „proszek” w malakserze lub młynku do kawy. Wsypujemy do zaczynu. Następnie dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto.
  4. Na dłonie nalewamy łyżkę oleju, następnie ponownie wyrabiamy ciasto, nadając mu kształt kuli i smarując olejem ze wszystkich stron. Ciasto pozostawiamy w ciepłym, zamkniętym miejscu na 1,5 godziny.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 8 porcji. Każdej z nich nadajemy kształt podłużnego palucha. Wszystkie paluchy układamy na blasze posmarowanej niewielką ilością oleju. Robimy nacięcie wzdłuż każdego palucha i smarujemy je wodą za pomocą pędzelka. Pozostawiamy na 15 minut.
  6. Bułeczki pieczemy w 200 stopniach, do zrumienienia, czyli około 25 minut. Podajemy gorące, lub studzimy na kratce, aby nie zaparowały od spodu.

Słowa kluczowe: bułeczki gryczane, bułki gryczane

BUŁKI ORKISZOWO – GRYCZANE Z ZIARNAMI I ORZECHAMI – dodatkowe informacje

Z podanej porcji wychodzi ok. 8 sztuk.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki orkiszowe
Następny przepis: Bułki pszenne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode