Bułki na parze
Bułki na parze to azjatycka specjalność, której historia sięga wielu wieków wstecz. To delikatne, puchate bułeczki, doskonałe jako przekąska albo jako dodatek do różnych potraw. Tradycyjnie są one gotowane na parze, co sprawia, że są one wyśmienitą i zdrową alternatywą dla smażonych albo pieczonych bułek. Bułki parowe podbijały świat, znalazły szerokie zastosowanie w kuchniach na całym świecie. Mają one neutralny smak, który można dowolnie modyfikować i dopasować do swojego ulubionego farszu. To idealny przepis do eksperymentowania i próbowania nowych smaków.
Składniki:
- 6 szklanek mąki
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 10 dag drożdży
- 3 sztuki jajek
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Bułki na parze – jak zrobić?
-
1.
Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka i odstawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy sól, mleko, cukier, jajka, olej i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, odrywamy kawałki i wyrabiamy małe kulki, obtaczamy w mące i zostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. -
2.
W dużym garnku gotujemy wodę, przykrywamy garnek gazą i układamy na niej bułeczki (3-4 zależy od średnicy garnka) przykrywamy miską i parujemy ok. 15 minut.
Bułki na parze – dodatkowe informacje
Gazę obwiązuję sznurkiem by się nie zsuwała.
Takie bułeczki podaję z jagodami lub innymi owocami.
Tagiazjatyckie
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułki na mleku z mąką ryżową
Następny przepis: BUŁKI ORKISZOWO - GRYCZANE Z ZIARNAMI I ORZECHAMI