Bułki na parze

Bułki na parze

Bułki na parze to azjatycka specjalność, której historia sięga wielu wieków wstecz. To delikatne, puchate bułeczki, doskonałe jako przekąska albo jako dodatek do różnych potraw. Tradycyjnie są one gotowane na parze, co sprawia, że są one wyśmienitą i zdrową alternatywą dla smażonych albo pieczonych bułek. Bułki parowe podbijały świat, znalazły szerokie zastosowanie w kuchniach na całym świecie. Mają one neutralny smak, który można dowolnie modyfikować i dopasować do swojego ulubionego farszu. To idealny przepis do eksperymentowania i próbowania nowych smaków.

Składniki:

  • 6 szklanek mąki
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag drożdży
  • 3 sztuki jajek
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Bułki na parze – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka i odstawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy sól, mleko, cukier, jajka, olej i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, odrywamy kawałki i wyrabiamy małe kulki, obtaczamy w mące i zostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.
  2. 2.
    W dużym garnku gotujemy wodę, przykrywamy garnek gazą i układamy na niej bułeczki (3-4 zależy od średnicy garnka) przykrywamy miską i parujemy ok. 15 minut.

Bułki na parze – dodatkowe informacje

Gazę obwiązuję sznurkiem by się nie zsuwała.

Takie bułeczki podaję z jagodami lub innymi owocami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki na mleku z mąką ryżową
Następny przepis: BUŁKI ORKISZOWO - GRYCZANE Z ZIARNAMI I ORZECHAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode