Bułki mleczne z czekoladą
Bułeczki maślane z czekoladą to pyszne i słodkie urozmaicenie tradycyjnej wersji bułek. Panuje opinia, że nie ma nic lepszego na początek dnia niż świeże, ciepłe bułeczki prosto z pieca. Z dodatkiem rozpływającej się w ustach czekolady smakują jeszcze lepiej! Doskonałe do kubka porannej kawy lub na załagodzenie popołudniowego apetytu na słodycze. Bułeczki są delikatne, lekkie, a co najważniejsze – niezwykle smaczne. Prezentowany przepis umożliwi stworzenie własnych, domowych bułeczek mlecznych z czekoladą, które z pewnością zaskoczą wszystkich domowników.
admin
Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g. masła
- 25 g. drożdży
- 3 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g. kropelek czekoladowych
- Dodatkowo:
- żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek
Bułki mleczne z czekoladą – jak zrobić?
- Masło roztopić i przestudzić. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę. Rozciągnąć i dodać kropelki czekoladowe. Rozciągać ciasto i zagnieść, tak żeby czekolada rozłożyła się w cieście.
- Następnie podzielić ciasto na 9 części. Z każdej części uformować bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika, nasmarować wierzch bułek żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
- Piec w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut.
Słowa kluczowe: bułeczki maślane z czekoladą
Bułki mleczne z czekoladą – dodatkowe informacje
Kropelki czekoladowe można zamienić na drobno pokrojoną czekoladę gorzką.