Bułki maślane
Szukasz przepisu na szybkie, domowe bułeczki maślane? Idealnie trafiłeś! Prosty i klasyczny przepis na bułki maślane, które są miękkie, puszyste, a przede wszystkim pełne smaku. Czy jest coś lepszego niż ciepła, własnoręcznie upieczona bułeczka maślana na śniadanie czy do popołudniowej kawy? Niezależnie od okazji, te bułeczki zawsze się sprawdzą. Sprawdź, jak zrobić bułeczki maślane krok po kroku i ciesz się ich niesamowitym smakiem. Przepis na bułeczki maślane z pewnością zachwyci Cię swoją prostotą i szybkością wykonania. Przekonaj się sam!
admin
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej typ 500 (szklanki 250ml)
- 250 ml mleka
- 70g masła
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 25g świeżych drożdży
- jajko do posmarowania bułek
Szybkie bułeczki maślane – jak zrobić?
- 1. Z drożdży, 2 łyżek mleka i łyżeczki cukru zrobić zaczyn.
- Mąkę włożyć do dużej miski, dodać sól i resztę cukru, wymieszać.
- Do mąki dodać resztę mleka, zaczyn oraz jajka, wszystko wymieszać, lekko zarobić. Dodać roztopione masło i dalej zarabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące (około 5 -7 minut).
- Wyroblone ciasto przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5h w ciepłe miejsce.
- Po upływie tego czasu, ponownie krótko zarobić. Podzielić na 12 części i uformować z nich bułeczki (jeśli ktoś ma ochotę można na tym etapie dodać rodzynek). Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, tak aby pozostały pomiędzy nimi około 5cm odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut (przykryć folią spożywczą lub ściereczką).
- Piekarnik rozgrzać do 180C, bułeczki przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec około 15 minut (aż się widocznie zarumienią).
Bułki maślane – dodatkowe informacje
Do bułek można dodać rodzynek lub innych bakalii.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułki jagodzianki
Następny przepis: Bułki mleczne z czekoladą