Bułki jagodzianki
Bułki jagodzianki to ulubiony przysmak wielu z nas, szczególnie w sezonie letnim, kiedy to jagody są najsmaczniejsze. Ten prosty, ale pełen aromatu przepis na domowe jagodzianki jest idealny na piknik, śniadanie na tarasie czy po prostu jako słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Przygotowywanie jagodzianek w domu to również świetna okazja do zaangażowania do wspólnego gotowania całej rodziny. Dzięki temu przepisowi od teraz bułki jagodzianki, pełne świeżych jagód, miękkie i pachnące drożdżami, będą na wyciągnięcie ręki w każdym domu.
admin
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 kg maki pszennej
- 3/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- 500 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru kryształ
- nadzienie:
- 400 g świeżych jagód
- 2 łyżki cukru kryształ
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- dodatkowo:
- mleko do smarowania bułek
Bułki jagodzianki – jak zrobić?
- W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże z cukrem. Dosypujemy do nich mąkę, sól. Wbijamy jajka. Wyrabiamy. Dolewamy pod koniec wyrabiania olej. Odstawiamy ciasto na około 60 minut by podwoiło swą objętość.
- Po tym czasie dzielimy na równe kawałki i kształtujemy okrągłe placuszki. Zostawiamy je na kolejne 15 minut.
- Jagody wcześniej opłukane łączymy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy. Na każdy placuszek nakładamy po łyżce jagód. Zlepiamy dokładnie i układamy na posypanej mąką blasze. Odstawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut aż bułki nabiorą złotego koloru.
Bułki jagodzianki – dodatkowe informacje
Jagody mieszamy z cukrem i mąką w końcowym etapie przygotowywania bułek, gdy zrobimy to wcześniej jagody puszczą soki i będzie nam trudniej je nakładać na ciasto.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułki hamburgerowe
Następny przepis: Bułki kukurydziane z sezamem