Bułki do hamburgerów
Dla miłośników hamburgerów, to nie tylko filling, ale także właściwe bułki decydują o smaku i jakości całego hamburgera. Ten przepis na bułki do hamburgerów jest prawdziwym skarbem dla tych, którzy cenią sobie domowe wypieki i pragną przygotować idealny hamburger w zaciszu swojej kuchni. Bułeczki są miękkie, puszyste, a jednocześnie mają dość mocną strukturę, która utrzyma ciężar wszystkich składników burgera. Z tego przepisu z łatwością zrobisz bułki na hamburgery, które idealnie nadają się do wszelkich wariantów tego amerykańskiego klasyka.
admin
Składniki:
- 500 gramów mąki
- 25 gramów drożdży
- 250 mililitrów mleka
- 50 mililitrów wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
Bułki do hamburgerów – jak zrobić?
- Na początku przygotuj zaczyn. W małej misce wymieszaj drożdże, cukier oraz ok 50 ml ciepłego mleka i 2-3 łyżki maki. Następnie odstaw do wyrośnięcia na ok 15 min.
- Do drugiej miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj oliwę, sól, wodę, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą część podgrzanego mleka. Ze składników wyrób jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką lub dodając odrobinę wody. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw do rośnięcia na 30 min.
-
Wyrośnięte ciasto możesz wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i za pomocą noża pokroić na 9 części lub bezpośrednio z miski urywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. (Ja wybrałam wersję 2).
Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw do rośnięcia na jakieś 15 min. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmaruj mlekiem i obsyp sezamem.
Piecz w temp 180C przez 25-30 min. Gotowe!
Bułki do hamburgerów – dodatkowe informacje
Jeśli bułeczki mają być przeznaczone na hamburgery, to przed wyrastaniem należy je odrobinę spłaszczyć, aby nie były zbyt wysokie.