Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Dla miłośników hamburgerów, to nie tylko filling, ale także właściwe bułki decydują o smaku i jakości całego hamburgera. Ten przepis na bułki do hamburgerów jest prawdziwym skarbem dla tych, którzy cenią sobie domowe wypieki i pragną przygotować idealny hamburger w zaciszu swojej kuchni. Bułeczki są miękkie, puszyste, a jednocześnie mają dość mocną strukturę, która utrzyma ciężar wszystkich składników burgera. Z tego przepisu z łatwością zrobisz bułki na hamburgery, które idealnie nadają się do wszelkich wariantów tego amerykańskiego klasyka.

Składniki:

  • 500 gramów mąki
  • 25 gramów drożdży
  • 250 mililitrów mleka
  • 50 mililitrów wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru

Bułki do hamburgerów – jak zrobić?

  1. Na początku przygotuj zaczyn. W małej misce wymieszaj drożdże, cukier oraz ok 50 ml ciepłego mleka i 2-3 łyżki maki. Następnie odstaw do wyrośnięcia na ok 15 min.
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj oliwę, sól, wodę, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą część podgrzanego mleka. Ze składników wyrób jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką lub dodając odrobinę wody. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw do rośnięcia na 30 min.
  3. Wyrośnięte ciasto możesz wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i za pomocą noża pokroić na 9 części lub bezpośrednio z miski urywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. (Ja wybrałam wersję 2).
    Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw do rośnięcia na jakieś 15 min. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmaruj mlekiem i obsyp sezamem.
    Piecz w temp 180C przez 25-30 min. Gotowe!

Bułki do hamburgerów – dodatkowe informacje

Jeśli bułeczki mają być przeznaczone na hamburgery, to przed wyrastaniem należy je odrobinę spłaszczyć, aby nie były zbyt wysokie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułka wrocławska
Następny przepis: Bułki do hamburgerów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode