Bułka wrocławska

Bułka wrocławska

Bułka wrocławska to jedno z ikonicznych dań Wrocławia, które zyskało ogromną popularność w całym kraju. To wyjątkowy deser, który dostarcza niezapomnianego doświadczenia kulinarlnego. Skomponowany ze słodkiego ciasta drożdżowego, nadziewanego konfiturą z białych wiśni, otoczony pianką z płatków migdałowych i posypany cukrem pudrem. Bułka wrocławska to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które z pewnością podbije serca niejednego łasucha. Idealna jako dodatek do porannej kawy czy popołudniowej herbaty. Składniki potrzebne do przygotowania to m.in. drożdże, mąka, masło, jajka, cukier, wiśnie, migdały i cukier puder.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 – 600 g
  • świeże drożdże – 16 g
  • ciepłe mleko – ¾ szklanki
  • ciepła woda – 200 ml
  • olej rzepakowy – 3 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • DO POSMAROWANIA:
  • ciepła woda – ¼ szklanki
  • cukier – 1 łyżeczka

Bułka wrocławska – jak zrobić?

  1. Do niewielkiej miseczki wkładam drożdże posypane łyżeczką cukru. Gdy drożdże będą płynne, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Odstawiam do podrośnięcia. Gdy drożdże będą gotowe, łączę je z pozostałymi składnikami i wyrabiam robotem, początkowo na wolnych obrotach, a następnie na najwyższych. Długo i dokładnie wyrobione ciasto odstawiam w misce przykrytej folią spożywczą na ok. 90 minut do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, a następnie dzielę na dwie części i formuję 2 bułki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte bułki nacinam ostrym nożem i smaruję je letnią wodą z cukrem.
  4. Na dno nagrzanego go temperatury 230°C piekarnika wlewam pół szklanki wody, następnie wkładam blaszkę z bułkami. Piekę 10 minut w temperaturze 230°C, następnie obniżam ją do 210°C i piekę jeszcze 20-25 minut. Upieczone, jeszcze gorące bułki ponownie smaruję wodą z cukrem i wstawiam do wyłączonego piekarnika na 3 minuty. Następnie wyjmuję i przekładam na kratkę kuchenną do przestygnięcia.
  5. *przepis pochodzi z bloga pracownia wypieków, tutaj podaję swoją nieznacznie zmienioną wersję.

Bułka wrocławska – dodatkowe informacje

Dzięki temu, że bułki pieczone są w naparowanym piekarniku i są posmarowane wodą z cukrem, mają rumianą i chrupiącą skórkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza
Następny przepis: Bułki do hamburgerów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode