Bulion z chrupiącymi świeżymi warzywami

Bulion z chrupiącymi świeżymi warzywami

Bulion z chrupiącymi świeżymi warzywami to jedno z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najbardziej uniwersalnych dań. To porcja pełna substancji odżywczych, a przygotowanie go jest prostsze niż myślisz. Do jego wykonania potrzebujesz jedynie kilku składników, które w większości przypadków masz pod ręką. Wystarczą podstawowe warzywa, jak marchewka, seler czy pietruszka, oraz wywar lub woda. Ten niskokaloryczny i pożywny bulion z warzyw nie tylko stanowi doskonałą podstawę do wielu innych potraw, ale jest wspaniałą opcją, gdy masz ochotę na coś lekkiego i sycącego. To danie idealne na każdą porę roku!

Składniki:

  • Bulion – 1 litr (wołowy lub drobiowy – wedle preferencji)
  • Grzyby mun – 2 duże sztuki
  • Mięso z udka kurczaka (bez kości) – 4 sztuki
  • Marchew – 1 sztuka
  • Kalarepka – 1 sztuka
  • Jarmuż – 1 duża garść
  • Groszek cukrowy – 1 szklanka
  • Przyprawy:
  • Liść limonki kafir – 3 sztuki
  • Kolendra w proszku, kumin w proszku,
  • Pieprz, sos sojowy
  • Makaron sojowy – 200g

Bulion z chrupiącymi świeżymi warzywami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut, potem kroimy w paski. Mięso z kurczaka też kroimy w paski. Do gotującego się bulionu (może być z poprzedniego dnia) dodajemy przyprawy, grzyby mun i kurczaka. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa – marchewkę i kalarepkę obieramy i kroimy na kawałki. Liście jarmużu kroimy w paski. Z groszku obcinamy końcówki. Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Na talerzu układamy makaron i warzywa. Zalewamy gorącym bulionem i od razu podajemy.

Bulion z chrupiącymi świeżymi warzywami – dodatkowe informacje

Makaron sojowy można zamienić na ryżowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bulion / wywar warzywny
Następny przepis: Bulionetka warzywna domowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode