Bulion drobiowy, to baza dla zup

Bulion drobiowy, to baza dla zup

Zbliża się pora obiadowa, a nic nie zapowiada smakowitego, domowego posiłku obficiej niż aromatyczny, domowy bulion drobiowy. Ten prosty, ale nieoceniony składnik kuchni jest bazą dla wielu pysznych zup i potraw. Perfekcyjnie dobrany zestaw składników zaowocuje bulionem pełnym bogactwa smaków. Pozwól więc, że zaprezentujemy Ci nasz przepis na bulion drobiowy, który z całą pewnością nasycono smakiem, który odpowiednio przygotowany uwolni aromat i zarazem da charakterystyczny smak potrawie. Wykorzystaj go w swoich ulubionych przepisach na zupy, gulasze i sosy, a przekonasz się, jak wielką różnicę potrafi wprowadzić do Twoich dań. To prawdziwy klucz do domowego gotowania.

Składniki:

  • 600 g skrzydełek kurczaków z lokalnej hodowli
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 pałki selera naciowego lub 1/2 średniego selera
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
  • 3 litry wody

Bulion drobiowy, to baza dla zup – jak zrobić?

  1. 1.
    Mięso wypłukać pod bieżącą wodą. Mięso umieścić w garnku, zalać zimną wodą, powoli zagotować. Gdy na powierzchni wody wytworzy się piana, zszumować bulion, czyli zebrać pianę łyżką cedzakową.
  2. Zmniejszyć ogień i dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, selera naciowego, liście laurowe, czarny pieprz. Dodać 1 łyżeczkę soli.
  3. Gotować bulion na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Zupa nie powinna się gotować tylko lekko ,,mrugać”.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, dodać pozostałą sól i gotować jeszcze 15 minut.
  5. Pod koniec gotowania można dodać 1/2 pęczka natki pietruszki, aby zupa zyskała głębszy smak i aromat.
  6. Jeśli rosół nie będzie od razu zjedzony, należy wyjąć z niego mięso, warzywa i przecedzić. Pozostawić do wystygnięcia, przechowywać w lodówce 1-2 dni.

Porady – dodatkowe informacje

Mimo, że bulion drobiowy jest podstawą do przygotowania różnych dań, zawsze warto wybierać mięso najwyższej jakości. W przypadku bulionu drobiowego najlepiej sprawdzą się skrzydełka lub korpusy kurczaka, zwłaszcza te pochodzące z hodowli zagrodowej lub ekologicznych. Pomimo tego, że mięso to nie jest bardzo kosztowne, warto zainwestować w dobrej jakości produkty, aby uzyskać smaczne i aromatyczne danie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułgarski chlebek
Następny przepis: Bulion / wywar warzywny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode