Bulion drobiowy, to baza dla zup
Zbliża się pora obiadowa, a nic nie zapowiada smakowitego, domowego posiłku obficiej niż aromatyczny, domowy bulion drobiowy. Ten prosty, ale nieoceniony składnik kuchni jest bazą dla wielu pysznych zup i potraw. Perfekcyjnie dobrany zestaw składników zaowocuje bulionem pełnym bogactwa smaków. Pozwól więc, że zaprezentujemy Ci nasz przepis na bulion drobiowy, który z całą pewnością nasycono smakiem, który odpowiednio przygotowany uwolni aromat i zarazem da charakterystyczny smak potrawie. Wykorzystaj go w swoich ulubionych przepisach na zupy, gulasze i sosy, a przekonasz się, jak wielką różnicę potrafi wprowadzić do Twoich dań. To prawdziwy klucz do domowego gotowania.
admin
Składniki:
- 600 g skrzydełek kurczaków z lokalnej hodowli
- 1 duża cebula
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 2 pałki selera naciowego lub 1/2 średniego selera
- 4 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
- 3 litry wody
Bulion drobiowy, to baza dla zup – jak zrobić?
-
1.
Mięso wypłukać pod bieżącą wodą. Mięso umieścić w garnku, zalać zimną wodą, powoli zagotować. Gdy na powierzchni wody wytworzy się piana, zszumować bulion, czyli zebrać pianę łyżką cedzakową. - Zmniejszyć ogień i dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, selera naciowego, liście laurowe, czarny pieprz. Dodać 1 łyżeczkę soli.
- Gotować bulion na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Zupa nie powinna się gotować tylko lekko ,,mrugać”.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodać pozostałą sól i gotować jeszcze 15 minut.
- Pod koniec gotowania można dodać 1/2 pęczka natki pietruszki, aby zupa zyskała głębszy smak i aromat.
- Jeśli rosół nie będzie od razu zjedzony, należy wyjąć z niego mięso, warzywa i przecedzić. Pozostawić do wystygnięcia, przechowywać w lodówce 1-2 dni.
Porady – dodatkowe informacje
Mimo, że bulion drobiowy jest podstawą do przygotowania różnych dań, zawsze warto wybierać mięso najwyższej jakości. W przypadku bulionu drobiowego najlepiej sprawdzą się skrzydełka lub korpusy kurczaka, zwłaszcza te pochodzące z hodowli zagrodowej lub ekologicznych. Pomimo tego, że mięso to nie jest bardzo kosztowne, warto zainwestować w dobrej jakości produkty, aby uzyskać smaczne i aromatyczne danie.