Bułgarski chlebek

Bułgarski chlebek

Bułgarski chlebek to prawdziwy klejnot wśród produktów piekarniczych, który zasługuje na szczególne miejsce na naszym stole. Ten aromatyczny chlebek wyróżnia się nie tylko smakiem i konsystencją, ale również prostotą przygotowania. Pochodzący z serca Bałkanów, stał się ulubieńcem smakoszy na całym świecie. Chwytają ciemnoróżowy kolor pod wpływem pieczenia, co daje im niepowtarzalny wygląd. Możemy je podawać do każdej potrawy, doskonale komponują się zarówno z zupami, jak i serami, warzywami czy wędlinami. Spróbuj zrobić swój własny Bułgarski chlebek – to prawdziwa satysfakcja dla każdego miłośnika wypieków.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 335 g. mąki pszennej
  • 15 g. świeżych drożdży
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny w temperaturze pokojowej
  • ¾ szkl. mleka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego w temperaturze pokojowej
  • Dodatkowo:
  • 60- 80 g. rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • kilka łyżek sezamu do posypania chlebka
  • 1 żółtka roztrzepane do wysmarowania chlebka

Bułgarski chlebek – jak zrobić?

  1. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru i mąki, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać do niej sól, cukier i dobrze wymieszać. Wbić jajko oraz wlać rozczyn. Całość zacząć wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wlewać stopniowo olej, mleko i sok, cały czas miksując. Wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, włożyć do czystej, oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką.
  2. Pozostawić na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  3. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, a następnie podzielić na 4 równe części.
  4. Każdą część jeszcze na 4. Ma być 16 równych kawałków.
  5. Każdą część rozwałkować na okrągły kształt.
  6. Posmarować je rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
  7. 4 placki nałożyć na siebie.
  8. A następnie zwinąć w roladę.
  9. Pokroić ją na trójkąty.
  10. A z końców zrobić kuleczki. Tak samo postąpić z pozostałymi 12 plackami ( ma być 8 małych kuleczek i 16 trójkącików).
  11. Wszystkie trójkąciki ułożyć w formie ostrymi końcami do środka. W środek wepchnąć kuleczki. Chlebek przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  12. Po tym czasie posmarować chlebek żółtkiem i posypać sezamem.
  13. Piec w 180st.C około 30 minut do zarumienienia.
  14. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!

Bułgarski chlebek – dodatkowe informacje

1. Jeśli chcesz przygotować chlebek na śniadanie, wystarczy, że wieczorek wyrobisz ciasto i włożysz do lodówki na całą noc. Ciasto będzie powoli rosnąć. Gdy rano wstaniesz uformuj chlebek według wskazówek w opisie, odstaw do wyrośnięcia i upiec. Zaoszczędzisz tym samym trochę porannego czasu 😉

2. Polecam piec chlebek pierwsze 10 minut przykryty folią spożywczą, ponieważ wierzch może się za szybko spiec. Po 10 minutach zdjąć folię i piec normalnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: bułgarska zupa pomidorowa z cukinią
Następny przepis: Bulion drobiowy, to baza dla zup

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode