bułgarska zupa pomidorowa z cukinią
Bułgarska zupa pomidorowa z cukinią jest idealna dla fanów orientalnych smaków i zdrowego stylu odżywiania. Ta aromatyczna potrawa nie tylko syci, ale również dostarcza organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Cukinia, pomidory, różnorodne zioła – te proste, ale odżywcze składniki, tworzą wykwintne połączenie, które jest zgodne z zasadami zdrowego jedzenia. Ta zupa pomidorowa z cukinią jest doskonałym wyborem dla wegetarian i nie tylko. Cieszy nie tylko podniebienie, ale także oko, dzięki swoim żywym barwom, które sprawiają, że potrawa jest jeszcze bardziej apetyczna.
admin
Składniki:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 l wywaru mięsnego
- 2 cukinie
- 8 pomidorów
- sól
- biały pieprz
- tymianek
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- szczypiorek lub natka pietruszki
- nać selera
Bułgarska zupa pomidorowa z cukinią – jak zrobić?
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Zalewamy letnim wywarem, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut.
- Dodajemy pokrojoną w paski cukinię i pokrojone i obrane pomidory. Solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek. Krótko gotujemy, aby warzywa zmiękły. Doprawiamy do smaku miodem i sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem i nacią selera.
porady – dodatkowe informacje
Smak zupy będzie delikatniejszy, jeśli dodamy do niej śmietanę. Możemy też posypać grzankami.
Ogólne porady do zup warzywnych:
Zupa warzywna będzie niskokaloryczna, a jednocześnie gęsta, jeśli część warzyw zmiksujemy i dodamy je do zupy pod koniec gotowania.
Zupa warzywna będzie miała złotawy kolor, jeśli część warzyw korzeniowych (marchewka, seler, pietruszka) i pory drobno pokroimy i podsmażymy na maśle przed dodaniem do zupy.
Do ugotowanej zupy warzywnej możemy dodać trochę startych na drobnej tarce surowych warzyw, ożywi to smak zupy i doda witamin.