bułgarska zupa pomidorowa z cukinią

bułgarska zupa pomidorowa z cukinią

Bułgarska zupa pomidorowa z cukinią jest idealna dla fanów orientalnych smaków i zdrowego stylu odżywiania. Ta aromatyczna potrawa nie tylko syci, ale również dostarcza organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Cukinia, pomidory, różnorodne zioła – te proste, ale odżywcze składniki, tworzą wykwintne połączenie, które jest zgodne z zasadami zdrowego jedzenia. Ta zupa pomidorowa z cukinią jest doskonałym wyborem dla wegetarian i nie tylko. Cieszy nie tylko podniebienie, ale także oko, dzięki swoim żywym barwom, które sprawiają, że potrawa jest jeszcze bardziej apetyczna.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 l wywaru mięsnego
  • 2 cukinie
  • 8 pomidorów
  • sól
  • biały pieprz
  • tymianek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • nać selera

Bułgarska zupa pomidorowa z cukinią – jak zrobić?

  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Zalewamy letnim wywarem, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut.
  2. Dodajemy pokrojoną w paski cukinię i pokrojone i obrane pomidory. Solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek. Krótko gotujemy, aby warzywa zmiękły. Doprawiamy do smaku miodem i sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem i nacią selera.

porady – dodatkowe informacje

Smak zupy będzie delikatniejszy, jeśli dodamy do niej śmietanę. Możemy też posypać grzankami.

Ogólne porady do zup warzywnych:
Zupa warzywna będzie niskokaloryczna, a jednocześnie gęsta, jeśli część warzyw zmiksujemy i dodamy je do zupy pod koniec gotowania.
Zupa warzywna będzie miała złotawy kolor, jeśli część warzyw korzeniowych (marchewka, seler, pietruszka) i pory drobno pokroimy i podsmażymy na maśle przed dodaniem do zupy.
Do ugotowanej zupy warzywnej możemy dodać trochę startych na drobnej tarce surowych warzyw, ożywi to smak zupy i doda witamin.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM
Następny przepis: Bułgarski chlebek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode