Bułeczki serowe
Bułeczki serowe to pyszna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, którą pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. To propozycja dla miłośników drożdżowego ciasta z dodatkiem aromatycznego sera. Bułeczki są miękkie, puszyste i mocno serowe, a przygotowanie ich w domu to czysta przyjemność. Każda chwila poświęcona na ich przygotowanie gwarantujemy, że będzie w pełni wynagrodzona przy pierwszym gryzie. Przepis na te bułeczki zupełnie nie jest skomplikowany, a składniki potrzebne do ich wykonania są proste i zdecydowanie łatwe do zdobycia. Zachęcamy do sprawdzenia tego przepisu i cieszenia się smakiem domowych, ciepłych bułeczek serowych.
admin
Składniki:
- (Na 8 bułeczek)
- Zaczyn:
- 40 g drożdży
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- Ciasto:
- przygotowany wcześniej zaczyn
- 250 g mąki pszennej
- 50 g sera cheddara
- około 180 ml ciepłej wody
- 2 szczypty soli
- Dodatkowo:
- 50 g sera cheddara
- 1 łyżka mleka
- 1 żółtko
Bułeczki serowe – jak zrobić?
- Zaczyn:
Z podanych składników przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. - Ciasto:
Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, wodę i ser starty na małych oczkach. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do podwojenia objętości ciasta. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i ponownie je zagniatamy. Dzielimy ciasto na 8 równych kawałków i formujemy z nich okrągłe bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy serem. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190’C przez około 25 minut, aż bułki będą rumiane. Studzimy na kratce.
Bułeczki serowe – dodatkowe informacje
Robiąc ciasto na bułeczki serowe pamiętajmy, aby nie dodawać od razu całej ilości wody. Każda mąka inaczej wchłania wodę więc w każdym przypadku ilość wody potrzebna do wyrobienia ciasta może być inna. Prawidłowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od miski.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BUŁECZKI PSZENNO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI
Następny przepis: bułeczki śniadaniowe plecione w dwóch wersjach