BUŁECZKI PSZENNO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI

BUŁECZKI PSZENNO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI

Jeśli szukasz pysznego, zdrowego przepisu na domowe pieczywo, nasze Bułeczki pszenno-żytnie z ziarnami są dokładnie tym, czego potrzebujesz! Ten przepis łączy w sobie wszystko, co najlepsze w domowym pieczywie. Pełne błonnika ziarna dostarczą Ci energii na cały dzień, a unikalne połączenie mąki pszennej i żytniej doda bułkom niepowtarzalnego, głębokiego smaku. Doskonałe na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Upieczenie ich nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać, a satysfakcja z jedzenia własnoręcznie upieczonych bułek jest naprawdę nie do opisania.

Składniki:

  • 200 g ekologicznej mąki żytniej
  • 500 g ekologicznej mąki pszennej (może być nieekologiczna, nie każdy ma dostęp do tego samego młyna)
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka do zaczynu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki maku
  • garść płatków owsianych
  • 1 jajko od kury, która swobodnie biega po podwórzu

Bułeczki pszenno-żytnie z ziarnami – przepis

  1. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Rozpuszczamy w nim drożdże i łyżeczkę cukru. Niech odstoi około 10 minut.
  2. W dużej misce przesiewamy przez sitko mąki i mieszamy je łyżką.
  3. Wszystkie ziarenka wsypujemy na patelnię, posypujemy 3 łyżkami cukru i podprażamy, aż cukier się rozpuści.
  4. Nasiona jeszcze ciepłe wsypujemy do mąki i mieszamy wszystko razem.
  5. Jajko rozkłócamy w miseczce. Do mąki dodajemy mleko z drożdżami i jajko. Wyrabiamy, ciasto ma być elastyczne, jeżeli za mało mąki, podsypujemy. Ciasto ma być na tyle zwarte, byśmy mogli z niego formować bułeczki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinkę.
  6. Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto – krótko. Blaszkę do piekarnika smarujemy olejem. Formujemy bułeczki, wielkości jabłka. U mnie wyszło 9 bułek. Kładziemy na blasze. Bułki można posmarować białkiem, olejem lub wodą. Posypujemy do dekoracji płatkami owsianymi. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Pieczemy w temperaturze 200 stopni 25-30 minut.

BUŁECZKI PSZENNO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI – dodatkowe informacje

Pamiętajmy , że ciasto drożdżowe na bułki ma dać się formować jak plastelina. Mąkę można śmiało dosypywać podczas wyrabiania, jeśli uznamy, że jest ono za rzadkie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką
Następny przepis: Bułeczki serowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode