Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie

Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie

Zapraszamy do odkrycia smaku prawdziwego pieczywa, jakim są bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie. Począwszy od starannie dobranych składników, przez proces fermentacji żytniego zakwasu, po magiczny zapach pieczonego chleba – ta drożdżowa przygoda to prawdziwa uczta dla zmysłów. Właśnie ten sposób wypieku sprawia, że nasze bułeczki są nie tylko smaczne, ale też zdrowsze niż większość komercyjnych odpowiedników. Chrupiąca skórka, delikatny miękisz w środku i głębia smaku – kajzerki na zakwasie to prawdziwy rarytas, którego warto spróbować przygotować samodzielnie w domowej kuchni.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej typu 650
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typu 2000
  • 1 szklanka płatków jęczmiennych
  • 0,5 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
  • 20 gram drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 szklanki letniej wody

Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie – jak zrobić?

  1. Do miski wsypujemy mąkę, wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy zakwas oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Ciasto zagniatamy, odstawiamy pod przykryciem na godzinę, odgazowujemy, odstawiamy na kolejną godzinę.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką. Z ciasta formujemy małe owalne bułeczki, posypujemy płatkami jęczmienia, pozostawiamy do wyrośnięcia.
  3. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, upieczone układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do wyrośnięcia.

Słowa kluczowe: kajzerki na zakwasie

Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie – dodatkowe informacje

Po upieczeniu bułeczki przełóż na kratkę metalową i pozostaw do momentu aż ostygną.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką
Następny przepis: Bułeczki serowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode