Bułeczki maślane odrywane
Bułeczki maślane odrywane to propozycja nie tylko dla miłośników tradycyjnego, domowego pieczywa, ale również dla tych, którzy odkrywają radość z pieczenia dopiero teraz. Będą idealne jako dopełnienie rodzinnej kolacji lub jako przekąska na przyjęcie dla przyjaciół. Są to drożdżowe, słodkie bułeczki o delikatnej, lekkiej strukturze i intensywnym smaku masła. Receptura jest prostsza, niż myślisz, a efekt końcowy na pewno przyniesie Ci dużo satysfakcji. Warto zatem spojrzeć na listę składników i zabrać się do działania. Gotowe bułeczki maślane odrywane, posypane cukrem pudrem, to smak, który na długo pozostaje w pamięci.
Składniki:
- 1/2 kilograma mąki
- 5 gramów świeżych drożdży
- 125 gramów masła
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka mleka
- 4 żółtka
- szczypta soli
Bułeczki maślane odrywane – jak zrobić?
- Do miski wsypać mąkę dodać pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz żółtka i szczyptę soli. Ciasto chwilę wyrobić i ma odchodzić od ręki. Na końcu dodać stopione i wystudzone masło ( odłożyć 2 łyżki do posmarowania bułek ) zarobić. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Blaszkę o wymiarach 24*24 cm może być też i większa wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na blat podsypać mąką i ponownie zagnieść. Odrywać od ciasta małą porcję i formować bułeczkę dłonią. Bułeczki przełożyć do blaszki.
- Blaszkę wraz z bułeczkami odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut po tym czasie bułeczki posmarować roztopionym masłem.
- Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut.
Bułeczki maślane odrywane – dodatkowe informacje
Do surowych bułeczek do środka możemy włożyć po odrobinie ulubionej konfitury lub nutelli.
Tagidomowe
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułeczki na zakwasie żytnim
Następny przepis: Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką