Bułeczki maślane odrywane

Bułeczki maślane odrywane

Bułeczki maślane odrywane to propozycja nie tylko dla miłośników tradycyjnego, domowego pieczywa, ale również dla tych, którzy odkrywają radość z pieczenia dopiero teraz. Będą idealne jako dopełnienie rodzinnej kolacji lub jako przekąska na przyjęcie dla przyjaciół. Są to drożdżowe, słodkie bułeczki o delikatnej, lekkiej strukturze i intensywnym smaku masła. Receptura jest prostsza, niż myślisz, a efekt końcowy na pewno przyniesie Ci dużo satysfakcji. Warto zatem spojrzeć na listę składników i zabrać się do działania. Gotowe bułeczki maślane odrywane, posypane cukrem pudrem, to smak, który na długo pozostaje w pamięci.

Składniki:

  • 1/2 kilograma mąki
  • 5 gramów świeżych drożdży
  • 125 gramów masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Bułeczki maślane odrywane – jak zrobić?

  1. Do miski wsypać mąkę dodać pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz żółtka i szczyptę soli. Ciasto chwilę wyrobić i ma odchodzić od ręki. Na końcu dodać stopione i wystudzone masło ( odłożyć 2 łyżki do posmarowania bułek ) zarobić. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  2. Blaszkę o wymiarach 24*24 cm może być też i większa wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na blat podsypać mąką i ponownie zagnieść. Odrywać od ciasta małą porcję i formować bułeczkę dłonią. Bułeczki przełożyć do blaszki.
  3. Blaszkę wraz z bułeczkami odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut po tym czasie bułeczki posmarować roztopionym masłem.
  4. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut.

Bułeczki maślane odrywane – dodatkowe informacje

Do surowych bułeczek do środka możemy włożyć po odrobinie ulubionej konfitury lub nutelli.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki na zakwasie żytnim
Następny przepis: Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode