Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką
Ciesz się słodkim początkiem dnia dzięki naszemu przepisowi na bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką. Te maślane, puszyste bułeczki z głębokim smakiem drożdży są idealne na poranne śniadanie lub popołudniowe przekąski. Wypełnione dżemem i posypane kruszonką dla dodatkowej słodyczy, to małe wypieki są prawdziwym uczuciem w każdym gryzie. Te bułki drożdżowe z dżemem to gwarantowany hit zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Odkryj w sobie doświadczonego piekarza i kusząco zaskocz bliskich tymi niepowtarzalnymi słodkościami. Duża dawka radości gwarantowana!
admin
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 1 kg mąki pszennej luksusowej
- 1/2 litra ciepłego mleka
- 10 dag świeżych drożdży
- 3/4 szkl. cukru + 3 łyżeczki
- 1/2 kostki margaryny
- 3 całe jajka
- 3 żółtka
- Kruszonka:
- 35g zimnej margaryny
- 3 płaski łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- Dodatkowo:
- dowolny dżem/powidła
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką – jak zrobić?
-
1.
Drożdże i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby złapały temperaturę pokojową. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Drożdże wkruszamy do miseczki i rozcieramy z 3 łyżeczkami cukru. Pracując staną się płynne.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i żółtka i wlewamy ciepłe mleko oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk – wtedy wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i ponownie dokładnie i długo wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40-50 minut (czas wyrastania będzie zależny od stopnia ciepła miejsca, w jakim postawimy miskę). -
2.
W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy kruszonkę – składniki ugniatamy ze sobą i rozdrabniamy w palcach. -
3.
Z wyrośniętego ciasta zwilżonymi ciepłą wodą dłońmi (najlepiej postawić obok miseczkę z wodą) odrywamy po kawałku, rozciągamy w dłoniach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy ciasto sklejając je ze sobą. W blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łączeniem do dołu. Odstępy zachowujemy, ale nie muszą być duże, bułeczki wyrastając trochę złączą się sobą. -
4.
Bułeczki przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy do ładnego zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie piekły się 20-25 minut, ale trzeba wziąć po uwagę także ich wielkość – większe mogą potrzebować pół godziny).
Porady – Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką
Dodając do ciasta 3 żółtka zostają nam białka. 2 wybiłam do zamykanego pojemniczka, by móc je schować do lodówki i zamrozić jeśli nie zużyję tego samego dnia, a 1 wybiłam do osobnej miseczki – właśnie tym jednym białkiem smarowałam bułeczki, bo wystarcza na całą partię.
Z przepisu wyszło mi 40 bułeczek. By na drugi dzień były świeże i mięciutkie należy je schować do woreczka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułeczki drożdżowe- koperty z serem
Następny przepis: Bułeczki drożdżowe z jagodami babci Lidzi