Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką

Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką

Ciesz się słodkim początkiem dnia dzięki naszemu przepisowi na bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką. Te maślane, puszyste bułeczki z głębokim smakiem drożdży są idealne na poranne śniadanie lub popołudniowe przekąski. Wypełnione dżemem i posypane kruszonką dla dodatkowej słodyczy, to małe wypieki są prawdziwym uczuciem w każdym gryzie. Te bułki drożdżowe z dżemem to gwarantowany hit zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Odkryj w sobie doświadczonego piekarza i kusząco zaskocz bliskich tymi niepowtarzalnymi słodkościami. Duża dawka radości gwarantowana!

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
  • 1 kg mąki pszennej luksusowej
  • 1/2 litra ciepłego mleka
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. cukru + 3 łyżeczki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 całe jajka
  • 3 żółtka
  • Kruszonka:
  • 35g zimnej margaryny
  • 3 płaski łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • dowolny dżem/powidła

Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką – jak zrobić?

  1. 1.
    Drożdże i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby złapały temperaturę pokojową. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Drożdże wkruszamy do miseczki i rozcieramy z 3 łyżeczkami cukru. Pracując staną się płynne.

    Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i żółtka i wlewamy ciepłe mleko oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk – wtedy wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i ponownie dokładnie i długo wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40-50 minut (czas wyrastania będzie zależny od stopnia ciepła miejsca, w jakim postawimy miskę).
  2. 2.
    W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy kruszonkę – składniki ugniatamy ze sobą i rozdrabniamy w palcach.
  3. 3.
    Z wyrośniętego ciasta zwilżonymi ciepłą wodą dłońmi (najlepiej postawić obok miseczkę z wodą) odrywamy po kawałku, rozciągamy w dłoniach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy ciasto sklejając je ze sobą. W blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łączeniem do dołu. Odstępy zachowujemy, ale nie muszą być duże, bułeczki wyrastając trochę złączą się sobą.
  4. 4.
    Bułeczki przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką.

    Pieczemy do ładnego zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie piekły się 20-25 minut, ale trzeba wziąć po uwagę także ich wielkość – większe mogą potrzebować pół godziny).

Porady – Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką

Dodając do ciasta 3 żółtka zostają nam białka. 2 wybiłam do zamykanego pojemniczka, by móc je schować do lodówki i zamrozić jeśli nie zużyję tego samego dnia, a 1 wybiłam do osobnej miseczki – właśnie tym jednym białkiem smarowałam bułeczki, bo wystarcza na całą partię.

Z przepisu wyszło mi 40 bułeczek. By na drugi dzień były świeże i mięciutkie należy je schować do woreczka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułeczki drożdżowe- koperty z serem
Następny przepis: Bułeczki drożdżowe z jagodami babci Lidzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode