Bułeczki drożdżowe- koperty z serem

Bułeczki drożdżowe- koperty z serem

Czy kiedykolwiek próbowałeś bułeczek drożdżowych w kształcie kopert, wypełnionych pysznym, topionym serem? Jeśli nie, to przepis na bułeczki drożdżowe – koperty z serem jest dla Ciebie! Idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Delikatne, puszyste bułeczki, które w środku kryją niespodziankę w postaci rozpływającego się sera, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten przepis nie tylko zaspokoi apetyt, ale także zachwyci smakiem i oryginalnym wyglądem. Przygotowanie ich to czysta przyjemność, a efekt końcowy z pewnością przysporzy Ci wiele komplementów.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 5 szklanek mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 6 dag masła lub margaryny
  • Składniki nadzienia:
  • 40 dag białego sera
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • Ponadto tłuszcz do formy i mąka

Bułeczki drożdżowe- koperty z serem – jak zrobić?

  1. Wykonanie: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać mąkę, pozostałe cukry, jajka, mleko, zagnieść na jednolitą masę. Tłuszcz roztopić, przestudzony dodać do ciasta i tak długo zagniatać aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.
  2. Składniki na nadzienie utrzeć robotem na jednolitą masę.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, rozwałkować na grubość około 4-5 mm i pociąć na kwadraty o wymiarach około 6 cm. Na środku kwadratów ułożyć nadzienie serowe, skleić do środka rogi, przed sklejeniem posmarować trochę białkiem.
  4. Bułeczki przełożyć na wysmarowaną blachę tłuszczem i posypaną mąką, odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika każdą bułkę posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. około 180 stopni przez 20 minut. Bułeczki mają mieć złoty kolor.

Bułeczki drożdżowe – dodatkowe informacje

Do kopert z serem można dodać cynamon lub skórkę otartą z pomarańczy albo cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: bułeczki do masła czosnkowego
Następny przepis: Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode