Budyniowiec z owocami i galaretką bez pieczenia

Budyniowiec z owocami i galaretką bez pieczenia

Budyniowiec z owocami i galaretką bez pieczenia to lekki, wręcz ulotny deser, idealny na letnie dni czy na przyjęcia rodzinne. Delikatny budyń, soczyste owoce i kolorowa galaretka stanowią doskonałe połączenie, które zadowoli każde podniebienie. To ciasto bez pieczenia jest nie tylko smaczne, ale także niesamowicie dekoracyjne. Jego kolorowy wygląd sprawi, że nawet najbardziej wybredne dzieci z chęcią sięgną po nie. Co ważne, do przygotowania tego ciasta nie potrzebujesz piekarnika, co czyni to idealnym wyborem dla osób, które często nie mają czasu na długie gotowanie. Wystarczy kilka składników, trochę chłodzenia i ciasto gotowe.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy lub malinowy
  • 1 galaretka malinowa
  • 250 g mascarpone
  • 100 g malin
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 1 galaretka krystaliczna
  • ok. 50 g okrągłych biszkoptów

Budyniowiec z owocami i galaretką bez pieczenia – jak zrobić?

  1. W połowie szklanki mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy mleko z proszkiem budyniowym, zagotowujemy i chwilkę gotujemy (do zgęstnienia). Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę malinową w proszku i mieszamy aż do rozpuszczenia się galaretki w budyniu. Przykrywamy powierzchnię budyniu folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia. Do letniego budyniu dodajemy mascarpone i miksujemy na gładki krem.
  2. Boki tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej posmarować rant od wewnątrz niewielką ilością masła i przykleić przycięty pasek papieru). Na dnie układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy połowę kremu, następnie połowę owoców (malin i borówek), przykrywamy pozostałym kremem i wyrównujemy powierzchnię. Na kremie układamy dekoracyjnie (lub nie – wedle uznania) pozostałe owoce, lekko wciskając je w krem. Odstawiamy do lodówki.
  3. Zagotowujemy 400 ml wody, rozpuszczamy galaretkę krystaliczną. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę ostrożnie wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy rant i ostrożnie odklejamy papier.

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami można przygotować bezpośrednio na paterze. Wówczas rant tortownicy, wyłożony od wewnątrz papierem do pieczenia, ustawiamy bezpośrednio na paterze i przygotowujemy ciasto.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Budyniowe pączki
Następny przepis: Bułeczki Bao z orientalną wieprzowiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode