Buciki, smoczek i grzechotka na Chrzest Święty z masy cukrowej
Składniki:
- Masa cukrowa o wadze około 0,5 kg dostępna w sklepie lub wykonana w domu.
- 400 g dobrej jakości cukru pudru.
- 50 g glukozy.
- 3 łyżeczki żelatyny.
- 35 ml wody oraz sitko.
- barwniki spożywcze.
Buciki, smoczek i grzechotka na chrzest święty z masy cukrowej – jak zrobić?
-
Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namoczonej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali. wykonanie : biszkopty przełóż kremem i owocami. Pamiętaj aby boki biszkoptu też posmarować kremem aby masa cukrowa się przykleiła do kremu. Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej. Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort.
-
Wybierz dowolny szablon na buciki.
-
Wybierz dowolny szablon na buciki.
-
Rozwałkuj masę cukrową i nożykiem wytnij ślady.
-
Zdejmujemy papierowe szablony.
-
zdejmujemy nadmiar masy cukrowej.
-
Składamy buciki i inne dekoracje.
Buciki, smoczek i grzechotka na Chrzest Święty z masy cukrowej – dodatkowe informacje
dekoracje można wykonać dowolną.
Tutaj link do całego tortu. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-na-chrzest-swiety-21#a692525