Buchty z przepisu mojej Babci

Buchty z przepisu mojej Babci

Przepis na buchty śląskie, nazywane także buftami, to tradycyjna potrawa, którą moja Babcia zawsze przygotowywała na specjalne okazje. Te nadziewane drożdżowe bułeczki o delikatnej, puszystej strukturze to prawdziwy rarytas i prawdziwa duma śląskiej kuchni. Choć przygotowanie ich wymaga trochę cierpliwości i precyzji, smak domowej roboty buchtów szybko przekonuje, że warto poświęcić na to trochę czasu. Poniżej znajduje się sekretny przepis mojej Babci na buchty, który z pewnością przysporzy radości każdemu wielbicielowi domowych wypieków.

Składniki:

  • 0,5 kilograma mąki
  • 2 dekagramy świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 5 dekagramów masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • marmolada wieloowocowa
  • pół kostki masła

Buchty z przepisu mojej babci – jak zrobić?

  1. Mleko lekko podgrzać – nie może być zbyt gorące, ponieważ zabije drożdże. Drożdże rozpuścić w mleku z dwoma łyżkami mąki i cukru, pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Jajka ubić z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać zaczyn z drożdży, jajka ubite z cukrem, rozpuszczone i wystudzone masło. Ugnieść. Dodać sól. Ugniatać aż ciasto będzie ‘luźne’ i będzie odchodziło od palców i miski. Czas ugniatania jest zależny od temperatury ciasta i jakości mąki. Zazwyczaj wynosi ok. 30 min. Pojawiające się pęcherzyki powietrza świadczą o tym, że ciasto jest dobrze wyrobione.
  3. Przykryć bawełnianą ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką zrobić ‘znaczki’ na połowie rozwałkowanego placka. Na każdy ‘znaczek’ położyć łyżeczkę marmolady. Przykryć drugą połową placka.
  5. Wykrawać szklanką buchty.
  6. Buchty odstawić na 20-30 min. do ponownego wyrośnięcia.
  7. Zagotować pół garnka wody. Przywiązać bawełnianą ściereczkę. Ułożyć buchty, przykryć miską. Gotować na parze 5-7min.
  8. Podawać z roztopionym masłem i posypane cukrem.

Buchty z przepisu mojej Babci – dodatkowe informacje

Wyśmienicie smakują z jagodowym kompotem domowej roboty lub koktajlem truskawkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Brzoskwiniowy tort BMW
Następny przepis: Buciki, smoczek i grzechotka na Chrzest Święty z masy cukrowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode