Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku

Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku

Oddajemy w wasze ręce przepis na niebanalne, odważne połączenie o nazwie Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku. To kosmiczna uczta dla zmysłów, w której słodkawa brzoskwiniowa głębia łączy się z chrupiącą orzechową nutą, a całości dopełnia wyrazisty ajerkoniak. To danie na specjalne okazje, które zaskoczy każdego miłośnika nietuzinkowych słodkości. Ekskluzywny raj, którym będziecie mogli zaskoczyć swoich bliskich na najbliższym spotkaniu. To połączenie dalekie od stonowanych, popularnych deserów. Pora na orzechowy raj,który przeniesie Was w inny wymiar smaku.

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich (niepełna szklanka)
  • 100 g mielonych orzechów włoskich (niepełna szklanka)
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 połówki brzoskwiń (z puszki)
  • Krem:
  • 4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła
  • 50 ml ajerkoniaku
  • Mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 szklanka soku brzoskwiniowego z puszki
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • Dodatkowo:
  • 300 g herbatników pełnoziarnistych
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto orzechowe: 2 połówki brzoskwiń kroimy w drobniutką kosteczkę. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ucieramy do białości z pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, zmielone orzechy oraz bułkę tartą i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i pokrojone brzoskwinie i całość delikatnie łączymy. Gotową masę wylewamy do blaszki o wymiarach 22×37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  2. 2.
    Krem: 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepujemy budyń oraz obie mąki, wlewamy na wrzące mleko i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie mieszamy po każdej. Na koniec dodajemy ajerkoniak i całość miksujemy.
  3. 3.
    Mus brzoskwiniowy: Pozostałe brzoskwinie miksujemy blenderem na mus (powinno wyjść ok. 1,5 szklanki musu). 1 szklankę soku brzoskwiniowego z puszki zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy 1 galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Tężejącą galaretkę łączymy z musem brzoskwiniowym. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.
  4. 4.
    Wierzch: 2 galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  5. 5.
    Przełożenie ciasta: Na ciasto orzechowe wykładamy połowę kremu. Na kremie rozkładamy jedną warstwę herbatników pełnoziarnistych. Na herbatniki wykładamy tężejący mus brzoskwiniowy, przykrywamy drugą warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia musu. Na herbatniki wykładamy drugą połowę kremu a na kem wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego 🙂

Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś nie lubi ciast z dużą ilością kremu, może przygotować krem z 3 szklanek mleka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Brzoskwiniowiec
Następny przepis: Brzoskwiniowy kopiec kreta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode