Brzoskwiniowe powidełka z piekarnika

Brzoskwiniowe powidełka z piekarnika

Czy jest coś lepszego niż domowe powidła? Ten przepis na brzoskwiniowe powidła z piekarnika na pewno przekona Cię, że nie ma. Dojrzewające na końcu lata brzoskwinie pełne są soczystości i słodyczy, które dzięki temu przepisowi masz szansę zamknąć w słoiku na długie, zimowe wieczory. To aromatyczne powidło z brzoskwiń to doskonały dodatek do jesiennych i zimowych deserów, a także do porannej owsianki czy tostów. Niezwykle prosty do wykonania przepis na powidła brzoskwiniowe jest idealnym rozwiązaniem dla każdego miłośnika domowych przetworów. Nie przegap okazji na przyrządzenie tych wyjątkowych powideł!

Składniki:

  • 1 kilogram brzoskwiń (waga bez skórki i bez pestek)
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta mielonych goździków

Brzoskwiniowe powidełka z piekarnika – jak zrobić?

  1. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Kroimy na małe kawałki. Przekładamy do brytfanny, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 30 minut pod przykryciem i jeszcze ok. 60-80 minut bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszamy. 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
  2. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i przykrywamy kocem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Brzoskwiniowe powidełka z piekarnika – dodatkowe informacje

Aby łatwiej zdjąć skórkę z brzoskwiń, można je wcześniej przelać wrzątkiem. Powidła brzoskwiniowe przepis. Powidła można tradycyjnie smażyć w garnku z grubym dnem. Powidła brzoskwiniowe. Z podanej ilości składników otrzymałam 2 słoiczki o pojemności 200 ml i kilka łyżek powidełek do zjedzenia na bieżąco.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Brzoskwinie w syropie
Następny przepis: Brzoskwiniowiec na biszkopcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode