Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie

Przygotowanie brzoskwiń w syropie na zimę to doskonały sposób na przechowywanie smaku lata na długie, zimowe miesiące. Ten przepis na brzoskwinie w syropie, stworzony z myślą o domowym konserwowaniu, jest prosty i wyraźnie pokazuje, jak zachować świeżość i smak tych delikatnych owoców przez cały rok. Wymaga niewielu składników, które łatwo dostępne są w sezonie, a gotowe brzoskwinie w syropie stanowią smaczny dodatek do deserów, jogurtów czy naleśników. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi przetworami, ten przepis jest dla Ciebie. Ciesz się smakiem lata, nawet podczas zimowych wieczorów.

Składniki:

  • 2,5 kilograma brzoskwiń
  • 2 litry wody
  • 2 szklanki cukru

Brzoskwinie w syropie – jak zrobić?

  1. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Wodę zagotować z cukrem, wrzucić brzoskwinie i gotować ok 3-5 minut (długość czasu gotowania zależy od twardości owoców). Brzoskwinie wyłowić, przełożyć do dużych słoików i zalać syropem, dobrze zakręcić. Słoiki pasteryzować 15 minut.

Słowa kluczowe: brzoskwinie w syropie na zimę

Brzoskwinie w syropie – dodatkowe informacje

Najlepsze będą twarde brzoskwinie. Z tej ilości wyszło mi 3 duże 1-litrowe słoiki z brzoskwiniami w syropie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bryzol z cebulką
Następny przepis: Brzoskwiniowe powidełka z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode