Brzoskwinie w syropie
Przygotowanie brzoskwiń w syropie na zimę to doskonały sposób na przechowywanie smaku lata na długie, zimowe miesiące. Ten przepis na brzoskwinie w syropie, stworzony z myślą o domowym konserwowaniu, jest prosty i wyraźnie pokazuje, jak zachować świeżość i smak tych delikatnych owoców przez cały rok. Wymaga niewielu składników, które łatwo dostępne są w sezonie, a gotowe brzoskwinie w syropie stanowią smaczny dodatek do deserów, jogurtów czy naleśników. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi przetworami, ten przepis jest dla Ciebie. Ciesz się smakiem lata, nawet podczas zimowych wieczorów.
admin
Składniki:
- 2,5 kilograma brzoskwiń
- 2 litry wody
- 2 szklanki cukru
Brzoskwinie w syropie – jak zrobić?
- Brzoskwinie obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Wodę zagotować z cukrem, wrzucić brzoskwinie i gotować ok 3-5 minut (długość czasu gotowania zależy od twardości owoców). Brzoskwinie wyłowić, przełożyć do dużych słoików i zalać syropem, dobrze zakręcić. Słoiki pasteryzować 15 minut.
Słowa kluczowe: brzoskwinie w syropie na zimę
Brzoskwinie w syropie – dodatkowe informacje
Najlepsze będą twarde brzoskwinie. Z tej ilości wyszło mi 3 duże 1-litrowe słoiki z brzoskwiniami w syropie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bryzol z cebulką
Następny przepis: Brzoskwiniowe powidełka z piekarnika