Brukselka w sosie musztardowym z prażonym słonecznikiem

Brukselka w sosie musztardowym z prażonym słonecznikiem

Brukselka w sosie musztardowym to wykwintne danie, które można zrobić na specjalną okazję, ale też na co dzień. Brukselka, małymi główkami uwalniającymi subtelny, orzeźwiający smak, jest doskonale uzupełniona przez gęsty, pikantny sos musztardowy. Dodatek podprażonych nasion słonecznika wprowadza nutę chrupkości, która idealnie kontrastuje z miękkością brukselki. Kolorowe i estetyczne danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe, pełne witamin i składników odżywczych. Niezależnie od okazji, brukselka w sosie musztardowym stanowi wspaniały sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu.

Składniki:

  • 12 bułek
  • 4 łyżki słonecznika
  • Sos:
  • 2 łyżki musztardy sarebskiej
  • 1-2 łyżeczki wody
  • 1-2 łyżeczki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Brukselka w sosie musztardowym z prażonym słonecznikiem – jak zrobić?

Brukselka w sosie musztardowym z prażonym słonecznikiem – dodatkowe informacje

Do wody, w której gotujemy brukselkę warto dodać odrobinę mleka, piętkę chleba lub szczyptę cynamonu – skutecznie pozbędą się one drażliwego zapachu, a przy tym usuną gorzkawy smak brukselki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Brownie z truskawkami
Następny przepis: brukselka z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode