Brioche z kremem patissiere

Brioche z kremem patissiere

Spośród wszystkich francuskich specjałów kulinarnych, brioche z kremem patissiere jest jednym z najbardziej klasycznych i ponadczasowych. Delikatna, pachnąca bułeczka brioche wypełniona niezwykle kremowym patissiere to absolutny rarytas, który doskonale sprawdza się na śniadanie, podwieczorek czy deser. Choć przygotowanie takiego cudeńka może wydawać się na pierwszy rzut oka skomplikowane, z naszym przepisem każdy fan francuskich smaków poradzi sobie bez problemu. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć małe kulinarno-artystyczne dzieło. Niezależnie czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, ten przepis na brioche z kremem patissiere powinien zainspirować Cię do działania.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 380 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • dodatkowo:
  • puder do posypania
  • kilka łyżek jagód (użyłam mrożonych z dodatkiem cukru)

Brioche z kremem patissiere – jak zrobić?

  1. Ciasto:
    Drożdże należy wymieszać z mlekiem, łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać wanilię, resztę pudru sól i zaczyn drożdżowy. Całość wymieszać ręką lub robotem kuchennym. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać masło i mieszać ciasto do momentu, aż będzie gładkie i błyszczące. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.
  2. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Przełożyć je na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść i zostawić na około 1,5 godz aby się zagrzało. Podzielić na małe kawałki i przełożyć do silikonowych foremek na muffinki. Zostawić na 1,5 godz do wyrośnięcia. Piec około 20 min w 180 stopniach.
  3. Krem:
    Mleko zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Stopniowo dolewać gorące mleko, cały czas miksując. Masa będzie miała konsystencję piany. Przelać ją do garnka i zagotować ciągle miksując lub mieszając miotełką. Zostawić go ostygnięcia i schować do lodówki na co najmniej godzinę.
  4. Muffinkom ściąć „czapki”. Łyżeczką lub dekoratorem nałożyć krem, odrobinę jagód, przykryć „czapką”. Oprószyć pudrem. Przechowywać w lodówce.

Brioche z kremem patissiere – dodatkowe informacje

Świeże drożdże można zastąpić suszonymi. Należy dodać 10 g.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bretoński far ze śliwkami
Następny przepis: Brioszka / Brioche

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode