Bretoński far ze śliwkami
Bretoński far ze śliwkami to tradycyjny, francuski deser pochodzący z Bretanii. Jest niezwykle sycący i aromatyczny, a jego przygotowanie jest znacznie prostsze niż mogłoby się wydawać. W smaku przypomina inny francuski klasyk – clafoutis, lecz far breton charakteryzuje się cięższą, bardziej kremową konsystencją, podobną do budyniu. Słodkość deseru doskonale przełamują śliwki – owoce o wyrazistym, lekko kwaśnym smaku. Gdy far breton jest jeszcze ciepły, można poczuć delikatny aromat wanilii i rumu. To idealny deser na chłodne, jesienne wieczory, chociaż smakuje doskonale przez cały rok. Przygotuj się na kuchenną podróż do Bretanii!
admin
Składniki:
- 250 g suszonych, wypestkowanych śliwek
- 130 g mąki pszennej (np. typ 550)
- 140 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 4 duże jajka
- 50 g masła
- ½ litra mleka
- ½ litra wody
- ok. ½ szklanki ciemnego rumu
- 1 torebka czarnej herbaty
Bretoński far ze śliwkami – jak zrobić?
- W garnku zagotuj ½ litra wody i zaparz w niej herbatę. Przestudź. Dodaj ½ szklanki ciemnego rumu. Wrzuć do tej mieszanki wypestkowane suszone śliwki i maceruj je przez co najmniej godzinę.
- W rondelku rozpuść masło, odstaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
- Do miski wbij jajka, wsyp cukier i cukier waniliowy, dodaj szczyptę soli, i ubijaj trzepaczką do białości.
- Dodaj przesianą mąkę, ubijając energicznie, tak, aby nie powstały grudki, następnie domieszaj rozpuszczone masło.
- Nadal ubijając, wlej mleko. Dodaj trzy łyżki rumu.
- Odcedź śliwki.
- Wyłóż śliwki na dno natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia do tortownicy (lub innej formy, okrągłej lub prostokątnej, wedle uznania).
- Wylej na śliwki przygotowaną masę z mleka, mąki i jajek.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C, piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C, i piecz jeszcze przez około 1 godzinę. Podawaj far lekko przestudzony, uważam, że najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły, ale schłodzony też jest smaczny.
Porady – Bretoński far ze śliwkami – dodatkowe informacje
Najlepiej użyć do jego przyrządzenia dużych, miękkich suszonych śliwek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bramboraki czyli czeska potrawa- schabik otulony ciastem ziemniaczanym
Następny przepis: Brioche - francuska bułka drożdżowa