Bretoński far ze śliwkami

Bretoński far ze śliwkami

Bretoński far ze śliwkami to tradycyjny, francuski deser pochodzący z Bretanii. Jest niezwykle sycący i aromatyczny, a jego przygotowanie jest znacznie prostsze niż mogłoby się wydawać. W smaku przypomina inny francuski klasyk – clafoutis, lecz far breton charakteryzuje się cięższą, bardziej kremową konsystencją, podobną do budyniu. Słodkość deseru doskonale przełamują śliwki – owoce o wyrazistym, lekko kwaśnym smaku. Gdy far breton jest jeszcze ciepły, można poczuć delikatny aromat wanilii i rumu. To idealny deser na chłodne, jesienne wieczory, chociaż smakuje doskonale przez cały rok. Przygotuj się na kuchenną podróż do Bretanii!

Składniki:

  • 250 g suszonych, wypestkowanych śliwek
  • 130 g mąki pszennej (np. typ 550)
  • 140 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 50 g masła
  • ½ litra mleka
  • ½ litra wody
  • ok. ½ szklanki ciemnego rumu
  • 1 torebka czarnej herbaty

Bretoński far ze śliwkami – jak zrobić?

  1. W garnku zagotuj ½ litra wody i zaparz w niej herbatę. Przestudź. Dodaj ½ szklanki ciemnego rumu. Wrzuć do tej mieszanki wypestkowane suszone śliwki i maceruj je przez co najmniej godzinę.
  2. W rondelku rozpuść masło, odstaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
  3. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i cukier waniliowy, dodaj szczyptę soli, i ubijaj trzepaczką do białości.
  4. Dodaj przesianą mąkę, ubijając energicznie, tak, aby nie powstały grudki, następnie domieszaj rozpuszczone masło.
  5. Nadal ubijając, wlej mleko. Dodaj trzy łyżki rumu.
  6. Odcedź śliwki.
  7. Wyłóż śliwki na dno natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia do tortownicy (lub innej formy, okrągłej lub prostokątnej, wedle uznania).
  8. Wylej na śliwki przygotowaną masę z mleka, mąki i jajek.
  9. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C, piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C, i piecz jeszcze przez około 1 godzinę. Podawaj far lekko przestudzony, uważam, że najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły, ale schłodzony też jest smaczny.

Porady – Bretoński far ze śliwkami – dodatkowe informacje

Najlepiej użyć do jego przyrządzenia dużych, miękkich suszonych śliwek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bramboraki czyli czeska potrawa- schabik otulony ciastem ziemniaczanym
Następny przepis: Brioche - francuska bułka drożdżowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode