Brioche – francuska bułka drożdżowa
Zapraszamy do odkrywania smaków kuchni francuskiej z naszym przysmakowym przepisem na brioche, czyli typową francuską bułkę drożdżową. Popularna nie tylko na rodzinnych śniadaniach, ale także podczas eleganckich pikników czy wieczornych spotkań przy winie. Zachwyca intensywnym świeżym zapachem drożdży i maślanej konsystencji. Ta bułka to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, która może być podana na słodko z dodatkiem marmolady czy nutelli, ale również na słono, w towarzystwie wędlin i serów. Odkryj sekrety domowego przygotowania takiej brioche i delektuj się jej smakiem każdego dnia. Tutaj prezentujemy prosty i przystępny przepis na brioche.
admin
Składniki:
- mąka pszenna typ 650 – 750 g
- świeże drożdże – 25 g
- jajka – 6 szt.
- miękkie masło – 350 g
- drobny cukier – 100 g
- sól – 1 łyżeczka
- mleko – 200 ml
- PONADTO:
- żółtko – 1 szt.
- śmietana – 1 łyżka
Brioche – francuska bułka drożdżowa – jak zrobić?
- Z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek letniego mleka zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki oprócz masła przełożyć do misy miksera i wyrabiać 5 minut. Następnie dodać miękkie masło i w dalszym ciągu wyrabiać kolejne 10 minut. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia ciasto podzielić na 26 równych części, a z nich uformować kulki. Ułożyć je w wysmarowanych masłem i obsypanych mąką lub wyłożonych papierem do pieczenia keksówkach i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wstawić do nagrzanego do 165ºC piekarnika i piec 25 minut.
- W razie konieczności pod koniec pieczenia ciasto nakryć arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone ciasto wystudzić na kratce kuchennej.
Słowa kluczowe: bułka francuska, brioche przepis
Brioche – dodatkowe informacje
*piekłam w blaszce o wymiarach 31×14 cm /10 kulek/ oraz dwóch blaszkach 23×13 cm /po 8 kulek/
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bretoński far ze śliwkami
Następny przepis: Brioszka / Brioche