Bomba truskawkowo-czekoladowa
Przepis na bombę truskawkowo-czekoladową to prawdziwe spełnienie kulinarnych marzeń. Połączenie słodko-kwaśnej truskawki ze smakiem mlecznej czekolady, tworzy niepowtarzalną symfonię smaków, której nie da się odrzucić. Wszystko to z dodatkiem niebanalnego składnika – prochu do pieczenia, który dodaje całemu daniu wyjątkowej lekkości i puszystości. To deser, który zachwyci każdego, bez względu na okazję. Czas przygotowania tej słodkiej bomby to gwarancja dobrze spędzonego czasu w kuchni, a efekt końcowy sprawi, że na długo zapomnisz o zwykłych słodkościach.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, startej na tarce o małych oczkach
- MUS TRUSKAWKOWY
- 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g)
- 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- dodatkowo – podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania
- POLEWA CZEKOLADOWA
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany słodkiej
- 60g masła
- 1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w odrobinie wody)
Bomba truskawkowo-czekoladowa – jak zrobić?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodać żółtka i ubić. Do masy jajecznej dodać przesiane suche składniki, wsypać startą czekoladę. Wymieszać, delikatnie, by piana nie opadła. Płaską formę o wymiarach 28 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 – 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto wystudzić, oderwać papier do pieczenia. Przygotować okrągłą formę – półkulę o średnicy około 20 – 22 cm i wysokości 10 cm. Może to być okrągła miska lub durszlak (jak u mnie). Wyłożyć dokładnie folią aluminiową. Ciasto czekoladowe pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć nim dokładnie i ściśle formę, jeden kawałek obok drugiego. Przyciąć do wymiarów formy, ciasto nie powinno wystawać ponad formę.
- W garnuszku umieścić truskawki (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na puree przy pomocy blendera. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, a następnie dodać do podgrzanego puree, dobrze wymieszać (można podgrzać by się upewnić, że żelatyna na pewno się rozpuściła). Odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej do wystudzone puree, bardzo delikatnie mieszając.
- Gotowy mus truskawkowy przelać do formy, na ciasto czekoladowe. Na wierzch wyłożyć biszkopty. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Nie trzeba czekać, aż wystygnie, by dodać do masy kakaowej w garnuszku. Masło, cukier, kakao, śmietanę rozpuścić na małym ogniu. Gdy masa się zagotuje dodajemy podgrzaną żelatynę (nie trzeba czekać, aż wystygnie, by dodać do masy w garnuszku). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na talerz tak, by biszkopty był na spodzie. Polewę lekko ostudzoną można polać ciasto
Bomba truskawkowo-czekoladowa – dodatkowe informacje
Do musu truskawkowego można dodać więcej żelatyny dla pewności, że masa stężeje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: bogracz wołowy
Następny przepis: Bombardino - świąteczne drinki