BOGRACZ Z LANYMI KLUSKAMI Z PIETRUSZKĄ
Zapraszamy do odkrycia smaku tradycyjnej węgierskiej kuchni, przyrządzając niezwykle apetyczny bogracz z lanymi kluskami z pietruszką. To ciepłe i sycące danie, pachnące przyprawami, to prawdziwy rarytas, niezwykle aromatyczny, który idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. Bogracz to esencja smaku, złożony z soczystego mięsa oraz dodatków warzywnych. Istotnym składnikiem tego dania są lane kluski, które doskonale komponują się i dopełniają resztę komponentów. Ta propozycja to doskonała okazja do zaszaleń w kuchni i przygotowania czegoś, co nie tylko smakuje, ale również fantastycznie prezentuje się na tacy.
admin
Składniki
- 1/2 kg mięsa wołowego
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- vegeta
- papryka słodka i ostra w proszku
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- 1 łyżka natki pietruszki
Bogracz z lanymi kluskami z pietruszką – jak zrobić?
- Mięso pokroić w paseczki, oprószyć przyprawami i podsmażyć.
- Dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę, przesmażyć razem z mięsem.
- Następnie podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości.
- Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę i przesmażyć razem na 1 łyżce masła.
- Z jajek i mąki rozmieszać ciasto na kluski lane.
- Dodać szczyptę soli i natkę.
- Konsystencja ciasta powinna być lejąca, lecz niezbyt rzadka.
- Do osolonej, wrzącej wody wlewać łyżką porcjami ciasto, ugotować kluski, odcedzić.
- Mięso, pieczarki i kluski połączyć razem.
- Dodać wodę lub bulion, zaprawić koncentratem pomidorowym.
- Doprawić do smaku na ostro.
- Można również zagęścić mąką ze śmietaną.
BOGRACZ Z LANYMI KLUSKAMI Z PIETRUSZKĄ – dodatkowe informacje
Do potrawy można użyć różnego rodzaju klusek, takich jak bogracz z lanym ciastem, lane kluski do bograczu lub bogracz z kluseczkami lanymi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: bogracz wołowy
Następny przepis: Bombardino - świąteczne drinki