Boczniaki a’la schabowe

Boczniaki a’la schabowe

Przygotuj pyszne boczniaki a’la schabowe za pomocą naszego łatwego do naśladowania przepisu. Ten innowacyjny przepis świetnie interpretuje klasyczne schabowe, oferując rozwiązanie dla wegan oraz tych, którzy szukają zdrowszych alternatyw dla mięsa. Ten przepis jest prosty i niewymagający, a wynikiem jest wyjątkowo smaczne danie na bazie boczniaków, które mimikuje soczystość i smak schabowego. Używając podstawowych składników i prostych technik, odkryjesz, że boczniaki a’la schabowe są jednym z najprostszych dań do przygotowania, a jednocześnie mogą zaskoczyć i zachwycić nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 jajka
  • niepełna szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Boczniaki a’la schabowe – jak zrobić?

  1. Boczniaki oczyścić ściereczką lub papierowym ręcznikiem, odciąć twarde kawałki ogonków. Mąkę, wybite i roztrzepane widelcem jajka oraz bułkę tartą umieścić w oddzielnych naczyniach. Grzyby delikatnie panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej, uważając by ich nie połamać. Układać na rozgrzanym na patelni oleju i smażyć z obu stron na rumiano. Ja podałam z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.

Boczniaki a’la schabowe – dodatkowe informacje

Kotlety boczniakowe jak schabowe, czyli boczniaki a’la schabowe, powinno się dopiero posolić po usmażeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Boczek z szynkowara
Następny przepis: Boeuf Stroganow

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode