błyskawiczna zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
Zapraszamy do odkrycia smaków dzieciństwa i przygotowania błyskawicznej zupy koperkowej z lanymi kluskami. To idealne połączenie delikatnie pikantnej zupy koperkowej oraz miękkich klusek, które doskonale komponują się z lekkim, świeżym smakiem kropka. Zupa jest nie tylko smaczna, ale także rozgrzewająca, a jej przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Właśnie dlatego cieszy się tak dużą popularnością – to doskonały wybór na szybki, domowy obiad. Dzięki swojej prostocie i uniwersalności, jest chętnie wybierana przez rodziny niezależnie od okazji. Wypróbuj naszą błyskawiczną zupę koperkową z lanymi kluskami. Z pewnością przypadnie Ci do gustu!
admin
Składniki:
- 1 mała cebula
- pęczek świeżego koperku
- 2 łyżki masła
- 4 szklanki wody
- jajko
- 2 łyżki mąki
Błyskawiczna zupa koperkowa z lanymi kluseczkami – jak zrobić?
-
1.
Do garnka wkładamy masło, roztapiamy. Następnie dodajemy pokrojony koperek i cebulę i to wszystko należy chwilę poddusić. Dolewamy wodę i zagotowujemy.
-
2.
W misce przygotowujemy lane kluski. Jajko roztrzepujemy i dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Kiedy zupa się gotuje, wlewamy cienkim strumieniem ciasto. Chwilę gotujemy i doprawiamy zupę solą, pieprzem, a gotowe!
błyskawiczna zupa koperkowa z lanymi kluseczkami – dodatkowe informacje
Do zupy można dodać pół kostki serka topionego, jeśli ktoś lubi, lub śmietanę, ale ta polecam już na talerzu indywidualnie 😉
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Błyskawiczna szarlotka z kaszą jaglaną - bezglutenowa
Następny przepis: Błyskawiczne bułeczki