Błyskawiczna szarlotka z kaszą jaglaną – bezglutenowa
Szarlotka to niezapomniany smak dzieciństwa – słoda, korzenna i delikatnie chrupiąca. Czy można ją ulepszyć? Owszem! Przedstawiamy przepis na błyskawiczną szarlotkę z kaszą jaglaną. Pieczona na aromatycznym jabłkowym spodzie, zapieczona do złotego koloru i doskonale pasująca zarówno na niedzielne popołudnie, jak i do popijania kawą wśród przyjaciół. A dodatkowy bonus? Jest bezglutenowa! Tak więc, niezależnie od tego, czy jesteś na diecie, czy po prostu szukasz nowych smaków – ten przepis jest dla Ciebie. Dzięki zastosowaniu kaszy jaglanej, prostej do przygotowania i błyskawicznej w użyciu, nasza szarlotka nabiera niepowtarzalnego charakteru.
admin
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej – 200 g
- 4 jabłka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru, ja użyłam trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Błyskawiczna szarlotka z kaszą jaglaną – bezglutenowa – jak zrobić?
-
1.
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, przemieszać i odcedzić.
-
• Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce.
-
• Wymieszać kaszę, jabłka, jajka, cukier i cynamon.
-
• Włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na 200 st.C i piec przez 40 minut.
-
• Kroić po wystygnięciu.
Błyskawiczna szarlotka z kaszą jaglaną – bezglutenowa – dodatkowe informacje
Do szarlotki można dodać rodzynki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Błyskawiczna surówka obiadowa z pora
Następny przepis: błyskawiczna zupa koperkowa z lanymi kluseczkami