Błyskawiczna szarlotka z kaszą jaglaną - bezglutenowa

Błyskawiczna szarlotka z kaszą jaglaną – bezglutenowa

Szarlotka to niezapomniany smak dzieciństwa – słoda, korzenna i delikatnie chrupiąca. Czy można ją ulepszyć? Owszem! Przedstawiamy przepis na błyskawiczną szarlotkę z kaszą jaglaną. Pieczona na aromatycznym jabłkowym spodzie, zapieczona do złotego koloru i doskonale pasująca zarówno na niedzielne popołudnie, jak i do popijania kawą wśród przyjaciół. A dodatkowy bonus? Jest bezglutenowa! Tak więc, niezależnie od tego, czy jesteś na diecie, czy po prostu szukasz nowych smaków – ten przepis jest dla Ciebie. Dzięki zastosowaniu kaszy jaglanej, prostej do przygotowania i błyskawicznej w użyciu, nasza szarlotka nabiera niepowtarzalnego charakteru.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej – 200 g
  • 4 jabłka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru, ja użyłam trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Błyskawiczna szarlotka z kaszą jaglaną – bezglutenowa – jak zrobić?

  1. 1.

    Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, przemieszać i odcedzić.

  2. • Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce.

  3. • Wymieszać kaszę, jabłka, jajka, cukier i cynamon.

  4. • Włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na 200 st.C i piec przez 40 minut.

  5. • Kroić po wystygnięciu.

Błyskawiczna szarlotka z kaszą jaglaną – bezglutenowa – dodatkowe informacje

Do szarlotki można dodać rodzynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Błyskawiczna surówka obiadowa z pora
Następny przepis: błyskawiczna zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode