Błyskawiczna mocno czekoladowa babka z foremki (bezglutenowa)
Zapraszam do wypróbowania tego fantastycznego przepisu na błyskawiczną, mocno czekoladową babkę bezglutenową, którą można upiec w dowolnej foremce. To prawdziwa uczta dla miłośników czekolady – intensywna, aromatyczna i soczysta. W pełni bezglutenowy wariant tej klasycznej słodkości pozwoli na bezpieczne delektowanie się nią również osobom z nietolerancjami. Zaletą tego przepisu jest szybkość i łatwość wykonania – nie ma tu skomplikowanych kroków czy składników trudnych do zdobycia. Błyskawiczna mocno czekoladowa babka to doskonały pomysł na deser po niedzielnym obiedzie czy słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Gorąco zachęcam do spróbowania!
admin
Składniki:
- 3 duże jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki dropsów czekoladowych do wypieków
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki z tapioki
- 1/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
Błyskawiczna mocno czekoladowa babka z foremki (bezglutenowa) – jak zrobić?
- Wodę i olej wlewamy do miski. Wbijamy jajka, wsypujemy cukry i dokładnie miksujemy na gładki płyn.
- Dodajemy pozostałe składniki (oprócz dropsów). Miksujemy trzy minuty na najwyższych obrotach na gładkie ciasto. Dodajemy dropsy i mieszamy dokładnie łyżką.
- Ciasto przelewamy do foremki 25×11 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Smacznego!
Błyskawiczna mocno czekoladowa babka z foremki (bezglutenowa) – dodatkowe informacje
Babkę oczywiście można upiec w tradycyjnej keksówce, należy ją jednak wtedy natłuścić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka wiosenna z owocem pomelo
Następny przepis: Błyskawiczna przekąska