Błyskawiczna krucha tarta z gruszkami
Błyskawiczna krucha tarta z gruszkami to zachwycający deser dla miłośników słodkości. Ten przepis na tarte z gruszkami jest niezwykle prosty i szybki do zrealizowania, doskonały na niespodziewanych gości czy szybki podwieczorek. Kruche ciasto doskonale komponuje się z delikatnymi, soczystymi gruszkami, tworząc niepowtarzalny smak, który z pewnością zachwyci waszych gości. Tarta z gruszkami to również doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Jeśli poszukujecie inspiracji na coś nowego – ten przepis na pewno was nie zawiedzie.
admin
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej, typ 500
- 3 duże żółtka
- 200 g cukru
- cukier wanilinowy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- Ponadto:
- 3 twarde, nie przejrzałe gruszki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
Błyskawiczna krucha tarta z gruszkami – jak zrobić?
- Do miski wsypuję: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zwykły. Dodaję żółtka, miękkie masło.
- Ciasto szybko zagniatamy ręką.
- Kruche ciasto powinno być miękkie i plastyczne.
- Ciastem wylepiamy formę do tarty.
- Ciasto nakłuwamy widelcem, dosyć gęsto. Pieczemy w 160 stop. C przez ok. 20 min. Nie wyłączamy pieca.
- Przygotowujemy gruszki. Myjemy, obieramy ze skórki.
- Z gruszek usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki.
- Ciasto, podpieczone wyjmujemy z pieca. Układamy pokrojone gruszki. Lekko je wciskamy w ciasto.
- Gruszki układamy gęsto. Wierzch obsypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
- Ponownie wkładamy do pieca, na kolejne 10- 15 min.
- Ciasto wyjmujemy z pieca, studzimy, wykładamy z formy.
- Kroimy na porcje, podajemy na ozdobnej paterze.
- Smacznego 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Ciasto kruche do wykonania tarte z gruszkami można zagniatać szybko, bez konieczności schładzania. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a sypkie składniki warto przesiać.
W przypadku braku masła, można z powodzeniem użyć margaryny.
Z pozostałych białek można przygotować pyszną bezę lub smaczną jajecznicę, dodając na przykład pomidory, cebulę lub szynkę.
Do wykonania tarty z gruszkami można również użyć innych owoców, takich jak czereśnie, wiśnie lub śliwki.
Jeśli posiadasz formę silikonową, o średnicy 29 cm, to będzie idealna do przygotowania tej tarty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka wiosenna z owocem pomelo
Następny przepis: Błyskawiczna przekąska