Błyskawiczna krucha tarta z gruszkami

Błyskawiczna krucha tarta z gruszkami

Błyskawiczna krucha tarta z gruszkami to zachwycający deser dla miłośników słodkości. Ten przepis na tarte z gruszkami jest niezwykle prosty i szybki do zrealizowania, doskonały na niespodziewanych gości czy szybki podwieczorek. Kruche ciasto doskonale komponuje się z delikatnymi, soczystymi gruszkami, tworząc niepowtarzalny smak, który z pewnością zachwyci waszych gości. Tarta z gruszkami to również doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Jeśli poszukujecie inspiracji na coś nowego – ten przepis na pewno was nie zawiedzie.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 400 g mąki pszennej, typ 500
  • 3 duże żółtka
  • 200 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • Ponadto:
  • 3 twarde, nie przejrzałe gruszki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Błyskawiczna krucha tarta z gruszkami – jak zrobić?

  1. Do miski wsypuję: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zwykły. Dodaję żółtka, miękkie masło.
  2. Ciasto szybko zagniatamy ręką.
  3. Kruche ciasto powinno być miękkie i plastyczne.
  4. Ciastem wylepiamy formę do tarty.
  5. Ciasto nakłuwamy widelcem, dosyć gęsto. Pieczemy w 160 stop. C przez ok. 20 min. Nie wyłączamy pieca.
  6. Przygotowujemy gruszki. Myjemy, obieramy ze skórki.
  7. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki.
  8. Ciasto, podpieczone wyjmujemy z pieca. Układamy pokrojone gruszki. Lekko je wciskamy w ciasto.
  9. Gruszki układamy gęsto. Wierzch obsypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
  10. Ponownie wkładamy do pieca, na kolejne 10- 15 min.
  11. Ciasto wyjmujemy z pieca, studzimy, wykładamy z formy.
  12. Kroimy na porcje, podajemy na ozdobnej paterze.
  13. Smacznego 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Ciasto kruche do wykonania tarte z gruszkami można zagniatać szybko, bez konieczności schładzania. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a sypkie składniki warto przesiać.

W przypadku braku masła, można z powodzeniem użyć margaryny.

Z pozostałych białek można przygotować pyszną bezę lub smaczną jajecznicę, dodając na przykład pomidory, cebulę lub szynkę.

Do wykonania tarty z gruszkami można również użyć innych owoców, takich jak czereśnie, wiśnie lub śliwki.

Jeśli posiadasz formę silikonową, o średnicy 29 cm, to będzie idealna do przygotowania tej tarty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka wiosenna z owocem pomelo
Następny przepis: Błyskawiczna przekąska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode