Błyskawiczna Babka Górnicza

Błyskawiczna Babka Górnicza

Wypróbuj tym razem błyskawiczną babkę górniczą – wilgotne, aromatyczne ciasto, które przypomni domowe pieczywo prosto z pieca. Jest to doskonały przepis dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, który z pewnością dostarczy mnóstwo komfortu i przyjemności. Babka górnicza cieszy się dużą popularnością wśród osób, które cenią sobie połączenie prostej receptury oraz intensywnych, uwodzicielskich smaków. Ten przepis jest idealny do podania na niedzielny obiad, ale jest też na tyle uniwersalny, by zaimponować gościom na specjalnej okazji. Przygotujcie się, aby odkryć sekrety tego niezwykłego ciasta.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao

Błyskawiczna babka górnicza – jak zrobić

  1. Na początku mieszamy jajka z cukrem miksując mikserem. Następnie dodajemy wszystkie składniki po kolei. Do jajek z cukrem dolewamy olei, dosypujemy kakao, sodę i cynamon. Następnie mleko i mąkę. Mieszamy do powstania gładkiej masy. Ja miksuję do powstania w cieście pęcherzyków powietrza.
  2. Kolejną czynnością jest przelanie masy do dużej blachy polanej wcześniej olejem i posypanej bułką tartą (aby ciasto nie przywarło) i wstawienie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ciasto ok 40 min. aż urośnie i popęka na wierzchu. Ciasto można jeść na ciepło jest wtedy bardzo smaczne… a po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.

Błyskawiczna Babka Górnicza – dodatkowe informacje

1. Do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia.

2. Babkę można zrobić w „Formie do babki” lecz z połowy opisanych składników. Wszystkiego o połowę mniej. Na dużej blasze wychodzi jej więcej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Błyskawiczna babka bananowa
Następny przepis: Błyskawiczna krucha tarta z gruszkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode