Błyskawiczna babka bananowa

Błyskawiczna babka bananowa

Błyskawiczna babka bananowa to idealne rozwiązanie na słodki deser, kiedy czas goni, a my mamy ochotę na coś pysznego. Ten nieskomplikowany przepis pozwoli na przygotowanie wilgotnej i pachnącej babki, którą pokochają wszyscy miłośnicy bananów i czekolady. Przepis na babkę bananową na oleju gwarantuje, że ciasto będzie nie tylko smaczne, ale również zdrowe, a dodatek czekolady hołduje tradycji i daje efekt mieszanki słodyczy bananów i gorzkiego smaku kakao. Od teraz babka czekoladowo bananowa może stać się Twoim ulubionym deserem, do którego wykonania nie potrzebujesz całego dnia ani profesjonalnych umiejętności cukierniczych.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 banany
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki mleka
  • Polewa lub lukier do dekoracji

Błyskawiczna babka bananowa – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na najwyższych obrotach na jednolitą masę.
  2. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę do babki.
  3. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Błyskawiczna babka bananowa – dodatkowe informacje

Najlepiej wykorzystać dojrzałe banany, a gotową babkę polać polewą lub lukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Blueberry pie, czyli amerykański placek z borówkami
Następny przepis: Błyskawiczna Babka Górnicza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode