Błyskawiczna babka bananowa
Błyskawiczna babka bananowa to idealne rozwiązanie na słodki deser, kiedy czas goni, a my mamy ochotę na coś pysznego. Ten nieskomplikowany przepis pozwoli na przygotowanie wilgotnej i pachnącej babki, którą pokochają wszyscy miłośnicy bananów i czekolady. Przepis na babkę bananową na oleju gwarantuje, że ciasto będzie nie tylko smaczne, ale również zdrowe, a dodatek czekolady hołduje tradycji i daje efekt mieszanki słodyczy bananów i gorzkiego smaku kakao. Od teraz babka czekoladowo bananowa może stać się Twoim ulubionym deserem, do którego wykonania nie potrzebujesz całego dnia ani profesjonalnych umiejętności cukierniczych.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 4 banany
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki mleka
- Polewa lub lukier do dekoracji
Błyskawiczna babka bananowa – jak zrobić?
- Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na najwyższych obrotach na jednolitą masę.
- Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę do babki.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Błyskawiczna babka bananowa – dodatkowe informacje
Najlepiej wykorzystać dojrzałe banany, a gotową babkę polać polewą lub lukrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Blueberry pie, czyli amerykański placek z borówkami
Następny przepis: Błyskawiczna Babka Górnicza