Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to jeden z tych nostalgicznych smaków, które przypominają nasze dzieciństwo. Ten prosty, ale pyszny deser, który składa się z herbatników przepojonych delikatną czekoladową miksturą, to mała porcja czekoladowego raju. Dla tych, którzy szukają kreatywnego sposobu na używanie mleka w proszku, ten przepis przedstawia jak zastosować je do stworzenia bloku czekoladowego. Opcjonalnie, przepis umożliwia również przygotowanie wersji bez mleka w proszku. Starannie dobrany zestaw składników zapewnia, że rezultat jest zawsze pyszny. Bez względu na to, czy poszukujesz idealnej słodkiej przekąski czy wyjątkowego dodatku do kawy, blok czekoladowy zawsze jest strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

  • Blok czekoladowy:
  • 250 g margaryny
  • 1,5 szklanki cukru (w oryginale 2 szklanki)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 opakowanie mleka w proszku (moja paczka miała 400 g)
  • 6 łyżek kakao (płaskich)
  • Dodatkowo:
  • 250 g herbatników (w oryginale 6 paczek)
  • Opcjonalnie:
  • dowolne bakalie (dodałam wiórki kokosowe)

Blok czekoladowy – jak zrobić?

  1. image-0gp7vbs

    1.

    Blok czekoladowy: Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki.

  2. image-1mj45dr

    2.

    Zagotować wodę z margaryną i cukrem (powinien się rozpuścić).

  3. image-09y73fj

    3.

    Garnuszek zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku oraz kakao. Całość wymieszać (energicznie) do uzyskania jednolitej konsystencji.

  4. image-01f8nj3

    4.

    Do masy dodać ciastka i wszystko ponownie dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy (u mnie 12 x 30 cm) wyłożonej folią spożywczą/aluminiową, wyrównać i wstawić do lodówki, aby blok stężał (najlepiej na całą noc). Blok czekoladowy gotowy!

Porady – dodatkowe informacje

Do bloku czekoladowego można dodać dowolne i ulubione bakalie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Blok bez mleka w proszku
Następny przepis: Blok czekoladowy bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode