Bliny drożdżowe na słodko
Ciepłe, puszyste i niezwykle aromatyczne drożdżowe bliny, to propozycja na słodki początek dnia, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej słowiańskiej kuchni. Te klasyczne bliny drożdżowe doskonale nadają się na śniadanie lub deser, można je serwować z różnego rodzaju dodatkami – owocami, dżemem, nutellą, skórką cytrusową. Przygotowanie ich wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego warty. To pyszna i sycąca potrawa, która rozgrzewa od środka, sprawiając, że każdy poranek zaczyna się od prawdziwego kulinarnego uczty. Oto nasz przepis na drożdżowe bliny na słodko.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 dag drożdży
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 16 g cukru wanilinowego
- olej do smażenia
Bliny drożdżowe na słodko – jak zrobić?
- Z lekko podgrzanego mleka, 1 szklanki przesianej mąki, 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn, przykryć go ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, sól, cukier wanilinowy i utarte z cukrem jajka. Całość wyrobić mikserem do momentu otrzymania gładkiego ciasta z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.
- Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto formując placuszki o średnicy około 10 cm i grubości niewiele większej niż 0,5 cm. Na małym ogniu smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać gorące w towarzystwie domowej konfitury np. z czarnej porzeczki.
Słowa kluczowe: bliny drożdżowe przepis, bliny drożdżowe
Bliny drożdżowe na słodko – dodatkowe informacje
Ponieważ bliny nie są bardzo słodkie, z powodzeniem można je podać z dowolnym, nawet wysokosłodzonym dżemem albo posypane cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bitki z szynki z szybkowara
Następny przepis: Bliny gryczane na słodko