Biszkoptowe z wiśniami i śmietaną

Biszkoptowe z wiśniami i śmietaną

Przygotuj się na smakowitą ucztę z naszym przepisem na ciasto biszkoptowe z wiśniami i śmietaną. Ten deser to kwintesencja słodkości, zawierająca idealną harmonię smaków. Ciemny, delikatny biszkopt z subtelną nutą czekolady jest idealnym podium dla cukrowych, soczystych wiśni. Gęsta biała śmietana tworzy doskonały balans dla intensywnego smaku ciemnego biszkoptu i kwasowych wiśni, dodając deserowi aksamitnej miękkości. Ostatni akord to lekkości od pudru cukru. To jest ciasto wiśniowe z bitą śmietaną, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Spróbuj przygotować to ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną.

Składniki:

  • Forma: 24 x 36 cm
  • Ciasto:
  • 5 średnich jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Papier do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 2 pojemniki śmietanki 30% (2 x 330 ml)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 słoik wydrylowanych wiśni w syropie (330 ml)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Biszkoptowe z wiśniami i śmietaną – jak zrobić?

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę (aż rozpuści się cukier).
  2. Do ubitych jajek dodać gorącą wodę i olej, ubijać jeszcze około 2 minuty.
  3. Składniki sypkie: mąki, proszek do pieczenia, kakao wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać.
  4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
  5. Ciasto wyjąć z formy, przestudzone przekroić na pół.
  6. Na dolnej połówce rozłożyć wiśnie z syropem, lekko docisnąć do ciasta.
  7. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem według przepisu na opakowaniu.
  8. Żelatynę wcześniej rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody.
  9. Do ubitej śmietany dodać gęstniejącą żelatynę, wymieszać.
  10. Wylać śmietanę na wiśnie, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć, schłodzić.
  11. Wierzch ciasta polać stopionymi czekoladami.

Biszkoptowe z wiśniami i śmietaną – dodatkowe informacje

1. Do śmietany można dodać 2-3 łyżki tłustego serka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkoptowe z serowym nadzieniem i galaretką.
Następny przepis: Bitki drobiowe w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode