Biszkoptowe z wiśniami i śmietaną
Przygotuj się na smakowitą ucztę z naszym przepisem na ciasto biszkoptowe z wiśniami i śmietaną. Ten deser to kwintesencja słodkości, zawierająca idealną harmonię smaków. Ciemny, delikatny biszkopt z subtelną nutą czekolady jest idealnym podium dla cukrowych, soczystych wiśni. Gęsta biała śmietana tworzy doskonały balans dla intensywnego smaku ciemnego biszkoptu i kwasowych wiśni, dodając deserowi aksamitnej miękkości. Ostatni akord to lekkości od pudru cukru. To jest ciasto wiśniowe z bitą śmietaną, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Spróbuj przygotować to ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną.
admin
Składniki:
- Forma: 24 x 36 cm
- Ciasto:
- 5 średnich jajek
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Papier do pieczenia
- Nadzienie:
- 2 pojemniki śmietanki 30% (2 x 330 ml)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 1 słoik wydrylowanych wiśni w syropie (330 ml)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Biszkoptowe z wiśniami i śmietaną – jak zrobić?
- Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę (aż rozpuści się cukier).
- Do ubitych jajek dodać gorącą wodę i olej, ubijać jeszcze około 2 minuty.
- Składniki sypkie: mąki, proszek do pieczenia, kakao wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
- Ciasto wyjąć z formy, przestudzone przekroić na pół.
- Na dolnej połówce rozłożyć wiśnie z syropem, lekko docisnąć do ciasta.
- Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem według przepisu na opakowaniu.
- Żelatynę wcześniej rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody.
- Do ubitej śmietany dodać gęstniejącą żelatynę, wymieszać.
- Wylać śmietanę na wiśnie, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć, schłodzić.
- Wierzch ciasta polać stopionymi czekoladami.
Biszkoptowe z wiśniami i śmietaną – dodatkowe informacje
1. Do śmietany można dodać 2-3 łyżki tłustego serka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkoptowe z serowym nadzieniem i galaretką.
Następny przepis: Bitki drobiowe w sosie własnym