Biszkoptowe placuszki z jogurtem na słono
Cieszcie się aromatem i smakiem tych biszkoptowych placków z jogurtem na słono! To idealna propozycja na weekendowy brunch, kolację lub jako przekąska podczas imprez. Zaspokoją one zarówno łasuchów, jak i miłośników pikantnych przekąsek. Zwyczajne placki otrzymują wyjątkowy smak i konsystencję dzięki dodatkowi jogurtu. Placki są miękkie, puszyste i delikatnie wilgotne od jogurtu. W połączeniu z dodatkami, które można dostosować do własnych preferencji, stają się prawdziwie sycącym daniem. Są proste do przygotowania i doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź, jak je zrobić!
admin
Składniki:
- (1 porcja – około 5 sztuk)
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej
- 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)
- 1 szczypta papryki słodkiej/ostrej (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- Ponadto (opcjonalnie):
- olej/masło do natłuszczenia patelni
Biszkoptowe placuszki z jogurtem na słono – jak zrobić?
- Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać (*).
- Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta.
- (1 łyżka na 1 placek.)
- Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
- Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
(*) Stosując słowa kluczowe „placki na słono”, wystarczy dokładnie połączyć wszystkie składniki.
xxxx – dodatkowe informacje
(*) Jeśli zależy Wam na bardziej puszystych plackach to żółtko należy oddzielić od białka i białko ubić na sztywną pianę, a na końcu delikatnie wmieszać do połączonych składników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkoptowe naleśniki
Następny przepis: Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym