Biszkoptowe placuszki z jogurtem na słono

Biszkoptowe placuszki z jogurtem na słono

Cieszcie się aromatem i smakiem tych biszkoptowych placków z jogurtem na słono! To idealna propozycja na weekendowy brunch, kolację lub jako przekąska podczas imprez. Zaspokoją one zarówno łasuchów, jak i miłośników pikantnych przekąsek. Zwyczajne placki otrzymują wyjątkowy smak i konsystencję dzięki dodatkowi jogurtu. Placki są miękkie, puszyste i delikatnie wilgotne od jogurtu. W połączeniu z dodatkami, które można dostosować do własnych preferencji, stają się prawdziwie sycącym daniem. Są proste do przygotowania i doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź, jak je zrobić!

Składniki:

  • (1 porcja – około 5 sztuk)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)
  • 1 szczypta papryki słodkiej/ostrej (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • Ponadto (opcjonalnie):
  • olej/masło do natłuszczenia patelni

Biszkoptowe placuszki z jogurtem na słono – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać (*).
  2. Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta.
  3. (1 łyżka na 1 placek.)
  4. Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
  5. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

(*) Stosując słowa kluczowe „placki na słono”, wystarczy dokładnie połączyć wszystkie składniki.

xxxx – dodatkowe informacje

(*) Jeśli zależy Wam na bardziej puszystych plackach to żółtko należy oddzielić od białka i białko ubić na sztywną pianę, a na końcu delikatnie wmieszać do połączonych składników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkoptowe naleśniki
Następny przepis: Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode