Biszkoptowa kremówka

Biszkoptowa kremówka

Kremówka ma wiele wersji, ale tylko jedna z nich jest prawdziwie wyjątkowa – nasza biszkoptowa kremówka. Ten przepis to wyzwanie dla wszystkich miłośników ciast, którzy szukają nowych smaków do swojej domowej cukierni. Mimo pozornych trudności w przygotowaniu tej wariacji kremówki, to ciasto zawsze robi wrażenie na gościach. Wykorzystuje niecodzienną masę biszkoptową, nadając ciastu lekkości i puszystości. Dopełnieniem jest tu delikatny, kremowy nadzienie, które doskonale kontrastuje z biszkoptem. Ta biszkoptowa kremówka z pewnością stanie się ulubieńcem każdej domowej cukierni!

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • MASA KREMOWA:

  • 2 szklanki mleka,
  • 6 żółtek,
  • 25 g cukru waniliowego,
  • 150g cukru,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 200g miękkiego masła,
  • MASA ŚMIETANOWA:

  • 500ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • Cukier puder do oprószenia

Biszkoptowa kremówka – jak zrobić?

  1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
  2. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23×28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
  3. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
  4. MASA KREMOWA: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy i dodajemy śmietanę kremówkę, ponownie całość zagotowujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i resztę mleka. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje.
  5. Masę budyniową odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch. Budyń studzimy.
  6. Miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy po 1/3 zimnego budynie ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki.
  7. MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Ciurkiem wlewamy żelatynę ciągle mieszając. Masę śmietanową wykładamy na ciasto. Przykrywamy ją drugim biszkoptem, lekko dociskamy. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia.
    Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
    Życzę smacznego J

Biszkoptowa kremówka – dodatkowe informacje

1) Ciasto przechowujemy w lodówce.

2) Aby kremówka się szybko i łatwo ubiła musi być mocno schłodzona.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkoptowa krajanka z kremem maślanym
Następny przepis: Biszkoptowe mini omleciki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode